Οι δύο πυλώνες της πολιτικής της Federal Reserve ίσως τη στρέψουν σε αντίθετες κατευθύνσεις όταν έρθει η ώρα να αποφασίσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ εάν θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου.

Δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg ενόψει της αναμενόμενης για σήμερα δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη συνεδρίαση που είχε η Fed στις 28 και 29 Οκτωβρίου, φέρει την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2015 η ανεργία θα βρίσκεται πολύ κοντά στο φάσμα του 5,2% – 5,5%. Είναι το επίπεδο που οι ιθύνοντες στις ΗΠΑ θεωρούν πλήρη απασχόληση. Την ίδια στιγμή, όμως, ο πληθωρισμός δεν θα έχει επιταχυνθεί από τα υφιστάμενα επίπεδα του 1,4%, που απέχουν από τον στόχο του 2%.

«Η απασχόληση είναι η κύρια μέριμνα που καθορίζει τις επιλογές της Fed», σχολίασε ο Νιλ Ντούτα, επικεφαλής του τομέα αμερικανικής οικονομίας στη Renaissance Macro Research LLC της Νέας Υόρκης, που επιμένει πως πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια του δολαρίου τον Ιούνιο ακόμη κι αν έχουν υποχωρήσει οι τιμές των καυσίμων.

Οσοι συμμερίζονται τις απόψεις του εκτιμούν πως οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παραβλέψουν τον χαμηλό πληθωρισμό, επειδή η μείωση της ανεργίας θα οδηγήσει σε άνοδο των μισθών και τελικά οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να ανεβάζουν τις τιμές. Επιπλέον, η πτώση του κόστους των καυσίμων, που κρατάει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, μάλλον δεν θα συνεχιστεί για πολύ και είναι απίθανο να επεκταθεί στην πλειονότητα αγαθών και υπηρεσιών.

Στα μέσα του επόμενου έτους «θα έχουν αλλάξει οι συνθήκες και δεν θα είναι παράλογη μια πρόβλεψη για υψηλότερο πληθωρισμό», εκτιμά ο Λου Κράνταλ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Wrightson ICAP LLC στο Νιου Τζέρσεϊ, που προεξοφλεί σημαντική αύξηση των μισθών για το επόμενο έτος. Η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, και συγκεκριμένα το 53% των ερωτηθέντων, θεωρεί πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάλι στα μέσα του 2015 και μόνον το 10% προβλέπει πως θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη της προσφοράς εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής από τις ΗΠΑ και τη Λιβύη και όχι στη μείωση της ζήτησης. Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο Ντούτα, δεν είναι καθοριστική για τον πληθωρισμό. Εξάλλου, ο Στιούαρτ Χόφμαν, επικεφαλής των οικονομολόγων της PNC Financial Services Group στο Πίτσμπουργκ, προβλέπει πως η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο. Επικαλείται τις εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης, που τη φέρουν πολύ κοντά στον στόχο της ομοσπονδιακής τράπεζας, και θεωρεί βέβαιη μια αύξηση των επιτοκίων «ιδιαιτέρως αν έχουν βελτιωθεί και άλλες παράμετροι της αγοράς εργασίας».

Η Σάρον Σταρκ, αναλύτρια της DA Davidson & Co. στην Πετρούπολη της Φλόριντα, τοποθετεί την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις αρχές του 2016 επειδή εκτιμά ότι θα υπερισχύσει η ανησυχία για τον χαμηλό πληθωρισμό. «Αν αρχίσει ο πληθωρισμός να πηγαίνει από το 1,5% στο 1,3% και μετά στο 1,2%, δεν νομίζω ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια», τονίζει η Σταρκ και υπογραμμίζει πως απαιτούνται αυξήσεις των μισθών από 3% έως 3,5% για να δώσουν στις καταναλωτικές δαπάνες και στην οικονομία αρκετή ώθηση ώστε να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός. Οπως επισημαίνει, δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο προτού υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 5%.

Facebook Comments