Παγκόσμια Τράπεζα: Ηπιότερη η επίπτωση του Έμπολα στην οικονομία της Αφρικής
Παγκόσμια Τράπεζα: Ηπιότερη η επίπτωση του Έμπολα στην οικονομία της Αφρικής
Παγκόσμια Τράπεζα: Ηπιότερη η επίπτωση του Έμπολα στην οικονομία της Αφρικής
Ο Φερέιρα ανέφερε, κατά τη διάρκεια μιας διάλεξής του στο Γιοχάνεσμπουργκ, ότι η επιτυχία των προσπαθειών να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σε κάποιες από τις χώρες της δυτικής Αφρικής έκαναν λιγότερο πιθανή την πραγμάτωση των πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων, ωστόσο προειδοποίησε ότι η ζημία ενδέχεται ακόμη να μεγεθυνθεί σημαντικά εάν υπάρξει εφησυχασμός.
«Ο κίνδυνος του πιο δαπανηρού σεναρίου των οικονομικών επιπτώσεων του Έμπολα έχει μειωθεί λόγω της επιτυχίας των προσπαθειών περιορισμού (της επιδημίας) σε ορισμένες χώρες. Δεν έχει όμως εκμηδενιστεί, αφού εξακολουθεί να είναι απαραίτητο ένα μεγάλο επίπεδο ετοιμότητας και συγκέντρωσης», είπε ο Φερέιρα.
Πάντως «θα έλεγα ότι η προοπτική έχει μετακινηθεί πιο κοντά στο σενάριο των $3-4 δισ. από ότι στο υψηλότερο (των $32 δισ.)», πρόσθεσε.
Ο Φερέιρα είπε ωστόσο ότι η κρίση του Έμπολα έχει ήδη πλήξει σημαντικά τον τουρισμό της Αφρικής, επειδή ο «παράγοντας του φόβου» αποτρέπει τους τουρίστες να επισκεφτούν τις χώρες της ηπείρου, ακόμα και χώρες όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού—όπως η Κένυα και η Νότια Αφρική.
Σε μια έκθεση που είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο για τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας του Έμπολα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε ότι εάν ο ιός εξαπλωθεί πέραν των 3 χωρών που πλήττονται περισσότερο (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε), η επιδημία θα μπορούσε να στοιχίσει στην Αφρική δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, διαταράσσοντας τη ροή του διασυνοριακού εμπορίου, των αλυσίδων εφοδιασμού και του τουρισμού. Το χειρότερο σενάριο, ανέφερε η ΠΤ, θα ήταν οι ζημίες να ανέλθουν σε ακόμη και $32,6 δισεκατομμύρια.
Από τον Οκτώβριο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ηγείται των διεθνών προσπαθειών για την αποστολή περισσότερου ιατρικού προσωπικού στις ζώνες του Έμπολα και για την αύξηση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του χειρότερου ξεσπάσματος του ιού που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ως την 14η Νοεμβρίου εξαιτίας του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό έχασαν τη ζωή τους 5.117 άνθρωποι επί συνόλου 14.413 κρουσμάτων, κυρίως στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό.
Εξάλλου, στη Λιβερία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ΠΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα, σχεδόν το 50% των ανθρώπων που εργάζονταν όταν ξέσπασε η επιδημία πλέον είναι άνεργοι.
«Ακόμη και εκείνοι οι οποίοι ζουν στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες της Λιβερίας, όπου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του Έμπολα, υποφέρουν λόγω των οικονομικών παρενεργειών αυτής της φρικτής επιδημίας», επισήμανε η Άνα Ρεβένγα, διευθύντρια του τμήματος του ΠΤ για τη φτώχεια, τονίζοντας ότι είναι οι αυτοαπασχολούμενοι εκείνοι οι οποίοι πλήττονται περισσότερο.
Πάνω από το 90% των προσώπων που ερωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφεραν ότι ανησυχούν πως η οικογένειά τους δεν θα έχει αρκετά να τρώει.
Facebook Comments