Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει εγκαίρως αν ο χαμηλός πληθωρισμός επιμείνει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας – εμείς θα κάνουμε ό, τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του στο ετήσιο τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτη.

«Αν η πολιτική μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να επιτευχθεί αυτό, ή υλοποιηθούν οι περαιτέρω κίνδυνοι στις προοπτικές του πληθωρισμού, θα ενταθεί η πίεση και θα διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τα κανάλια των παρεμβάσεών μας, αλλάζοντας ανάλογα το μέγεθος, το ρυθμό και τη σύνθεση των αγορών τίτλων», τόνισε.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε επίσης για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και τόνισε ότι δεν αναμένεται κάποια βελτίωση μέσα στους επόμενους μήνες.

«Η δυναμική ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή και η κατάσταση όσον αφορά τον πληθωρισμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη»

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε άλλα μη συμβατικά μέτρα. Τώρα γίνεται πιο σαφής από ποτέ καθώς τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να επανακαθορίσει το μέγεθος, το ρυθμό και τη σύνθεση των αγορών τίτλων, ουσιαστικά διαμηνύει πως έρχονται οι αγορές κρατικών ομολόγων, δηλαδή το τύπωμα χρήματος.

Facebook Comments