«Ενώπιον νέας δημοσιονομικής κρίσης η Ελλάδα;»
Παρά τη διαφαινόμενη έξοδο τον Αύγουστο η δυσπιστία των αγορών δημιουργεί αρνητική δυναμική σύμφωνα με την NZZ
Παρά τη διαφαινόμενη έξοδο τον Αύγουστο η δυσπιστία των αγορών δημιουργεί αρνητική δυναμική σύμφωνα με την NZZ
Περί έλλειψης επενδυτικής εμπιστοσύνης ο λόγος σε άρθρο της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung. O αρθρογράφος παρατηρεί ότι ούτε η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ούτε η επιτυχημένη έκβαση των τεστ ελληνικών τραπεζών μπόρεσαν να ανακόψουν την πτωτική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου στο τέλος Ιανουαρίου.
Η περίπτωση Folie – Folie
«Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία στις 21 Αυγούστου το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από 8 χρόνια αναπτύσσεται και πάλι η οικονομία της όμως οι θετικές αυτές προοπτικές φαίνεται να μην ενθουσιάζουν τους επενδυτές» σημειώνει η εφημερίδα. «Ο λόγος γι αυτό είναι η διακηρυγμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να παραιτηθεί από την μεταμνημονιακή πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (ECCL) του ΔΝΤ. Το κίνητρο είναι πολιτικό διότι η ECCL συνδέεται με νέους όρους. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ισχυρίζεται ότι αποκαθιστά μια δημοσιονομικά κυρίαρχη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε απόθεμα ρευστότητας γύρω στα 20 δις ευρώ για να μπορεί να εξουδετερώνει επιθέσεις καιροσκόπων μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Εάν το ποσό επαρκεί, είναι αμφίβολο. Διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η δυσπιστία των αγορών. Η αρνητική δυναμική που πηγάζει από την έλλειψη εμπιστοσύνης αποτυπώθηκε στις εξελίξεις του εισηγμένου στο χρηματιστήριο ομίλου Folie – Folie».
Ο αρθρογράφος περιγράφει αναλυτικά την «επίθεση» που δέχτηκε η ελληνική εταιρία από ξένο fund με αποτέλεσμα να υποστεί καθίζηση η μετοχή της και οι μέτοχοί της να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να συγκρατήσουν την πτωτική τάση.
Ενώπιον νέας δημοσιονομικής κρίσης;
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αφιερώνει το κεντρικό της άρθρο στο παγκόσμιο χρέος και στη διαπίστωση ότι διογκώνεται δραματικά. Όπως γράφει ο σχολιαστής της, κράτη αλλά και ο ιδιωτικός τομέας έχουν συσσωρεύσει περισσότερα χρέη από όσα πριν από τη δημοσιονομική κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ ανέρχονται στο γιγαντιαίο ποσό των 164 τρις δολαρίων που αντιστοιχεί στο 225% της παγκόσμιας οικονομικής απόδοσης. «Το υπερχρέος είναι απότοκο της φτηνής νομισματικής πολιτικής των εθνικών τραπεζών», επισημαίνει η εφημερίδα. «Επί μια δεκαετία περίπου οι κεντρικές τράπεζες, όπως η FD και η ΕΚΤ, ακολούθησαν πολιτική σχεδόν μηδενικών επιτοκίων με αποτέλεσμα ο δανεισμός να γίνει όσο ποτέ άλλοτε φτηνός. Τώρα αυξάνεται η ανησυχία για τις συνέπειες του ότι οι θεματοφύλακες του δολαρίου στις ΗΠΑ άρχισαν να ανεβάζουν τα κεντρικά επιτόκια και οι μεγαλύτερες ανησυχίες στρέφονται προς τα χρέη των επιχειρήσεων, στις ΗΠΑ αλλά και στην Κίνα».
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις οικονομολόγων για επικείμενο κραχ και συνεχίζει: «Κυρίως η υπερχρέωση των επιχειρήσεων θα μπορούσε να δρομολογήσει ένα μοιραίο φαύλο κύκλο. Διότι με την αύξηση των επιτοκίων, ξαφνικά οι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα χρέη τους χωρίς να είναι όλοι σε θέση να το κάνουν… Για να μειώσουν τα έξοδά τους θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε μείωση του κόστους, για να πληρώσουν τα υψηλοτέρα επιτόκια. Το αποτέλεσμα; Απολύσεις και μείωση των επενδύσεων που θα επηρεάσουν άμεσα το ποσοστό ανάπτυξης κι όλα αυτά μαζί θα αυξήσουν την πιθανότητα ύφεσης».
Facebook Comments