Έκθεση που προτείνει την χαλάρωση του 35ωρου και πάγωμα μισθών για μία τριετία για τη Γαλλία θα παραδοθεί την Πέμπτη σε Βερολίνο και Παρίσι  σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Την έκθεση είχαν ζητήσει οι δυο κυβερνήσεις αλλά μετά την δημοσιοποίηση το γαλλικό ΥΠΟΙΚ σπεύδει να δηλώσει πως δεν είναι οι προτάσεις του Βερολίνου και του Παρισιού αλλά μια έκθεση δυο οικονομολόγων.

Πρόκειται για τον Γάλλο Ζαν Πιζανί-Φερί και τον Γερμανό Χένρικ Εντερλάιν, στους οποίους ανατέθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου από τις κυβερνήσεις τους να ιχνηλατήσουν τρόπους για να τονωθεί η ανάπτυξη στις δύο χώρες.

Η έκθεση αυτή, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο Παρίσι στους υπουργούς Οικονομίας των δύο κρατών, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προβλέπει «μεταξύ άλλων την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία, καθώς και την χαλάρωση του 35ώρου σε πολυάριθμους τομείς.»

Και προτείνει «πάγωμα μισθών για μια περίοδο τριών ετών ώστε να καταστούν οι γαλλικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές», ανέφερε το περιοδικό, που διαβεβαίωσε ότι έχει περιέλθει σε γνώση της έκθεσης.

Για την Γερμανία η έκθεση καλεί το Βερολίνο να διπλασιάσει τις επενδύσεις για τις υποδομές στη χώρα με πρόσθετες δαπάνες ύψους €20 δισεκ. ως το 2018, αντί των €10 δισεκ. που προβλέπεται να επενδυθούν αυτή τη στιγμή σύμφωνα πάντα με το περιοδικό.

«Δεν πρόκειται για προτάσεις της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά για μια έκθεση δύο οικονομολόγων», απάντησε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γαλλίας.

«Η έκθεση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι επομένως δυνατόν να τη σχολιάσουμε σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος, παραδεχόμενη μολαταύτα ότι το περιεχόμενο της αφορά «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις».

Ο ένας εκ των συντακτών της έκθεσης ο Ζαν Πιζανί-Φερί διαβεβαίωσε ότι «τα στοιχεία που δημοσίευσε το Spiegel δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενό της.

Facebook Comments