Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα την απόδοση των ομολόγων 14 ημερών με συμφωνία επαναγοράς (repo) στο 3,2% από 3,4%, για τέταρτη φορά εφέτος, καθώς εντείνει τις προσπάθειές της να περιορίσει τη χρηματοδοτική πίεση που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την αιφνιδιαστική μείωση των βασικών επιτοκίων χορηγήσεων την Παρασκευή για τη στήριξη της οικονομίας. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε την Παρασκευή τα επιτόκια χορηγήσεων αναφοράς για ένα έτος στο 5,60% από 6% και ταυτόχρονα αύξησε το ανώτατο επιτόκιο καταθέσεων στο 3,3% από 3,2%.

Οι προσδοκίες περαιτέρω χαλάρωσης της κινεζικής νομισματικής πολιτικής οδήγησαν σε άνοδο τα χρηματιστήρια στην Κίνα και το εξωτερικό, ενώ μείωσαν τις αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων και πίεσαν πτωτικά την ισοτιμία του γουάν (του κινεζικού νομίσματος).

«Αυτό σηματοδοτεί ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει περαιτέρω προσπάθειες για να μειώσει το κόστος δανεισμού για τους επενδυτές και να στηρίξει τη ρευστότητα», δήλωσε χρηματιστής τράπεζας στη Σανγκάη. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να έχει τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 25ετίας, καθώς η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σταμάτησε και η αγορά ακινήτων έχει εξασθενήσει.

Facebook Comments