Η UBS διατηρεί την ουδέτερη στάση της απέναντι στην τουρκική λίρα και τις μετοχές της Τουρκίας και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξωτερικές συνθήκες χρηματοδότησης, το μείγμα μακροοικονομικών πολιτικών της Τουρκίας, τις εξελίξεις γύρω από τις εκλογές του Ιουνίου, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και άλλες πολιτικές και πολιτικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το ταξίδι της στη Τουρκία, όπως τονίζει, επιβεβαίωσε την άποψή της ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στη χώρα θα επιμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμένουν οι αγορές και η επανάληψή της περσινής εντυπωσιακής ανάπτυξης που άγγιξε το 7,9% είναι εξαιρετικά απίθανη, δεδομένων των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας, της επιδείνωσης του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών και των τεραστίων εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών. Αυτά, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου και τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, θα συνεχίσουν αν ασκούν πιέσεις στα assets της χώρας.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 14% έναντι του δολαρίου, οι τουρκικές μετοχές έχουν σημειώσει βουτιά 10% και τα spreads στα τουρκικά ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στις 370 μονάδες βάσης. Μπορεί από τεχνική άποψη τα τουρκικά assets να φαίνονται φθηνά, ωστόσο η UBS σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν συστήνει τοποθετήσεις σε αυτά προς τους επενδυτές, καθώς δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες και η αβεβαιότητα γύρω από την χώρα είναι και θα παραμείνει μεγάλη και σε περίπτωση που υπάρξει ράλι ανακούφισης αυτό δεν θα είναι διατηρήσιμο. Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες γύρω από τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο σχετικά με την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, δεν φαίνεται να υποχωρούν.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments