Η κυβερνητική πολυγλωσσία, μια πραγματική βαβέλ, όπου ο καθένας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η των ΑΝΕΛ έλεγε όποια ανοησία για το τι πρόκειται να γίνει με τις συντάξεις, για να περάσει η κακή ώρα, έληξε οριστικά.

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι στο τέλος του χρόνου, οι συνταξιούχοι, που θα παρουσιάσουν «προσωπική διαφορά» κατά τον επανϋπολογισμό των συντάξεων τους, που ολοκληρώνεται, θα δουν από 1-1-19 τις αποδοχές τους μειωμένες, το πολύ κατά 18%, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Ο Νόμος αυτός, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από πέρυσι, δεν πρόκειται να ακυρωθεί ούτε καν να αναβληθεί η εφαρμογή του, όπως ψευδώς ισχυρίζονταν κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος το τελευταίο διάστημα. Με αποκορύφωμα την κωμικοτραγική δήλωση του εξίσου κωμικοτραγικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου ότι δήθεν η κυβέρνηση επρόκειτο να αποκαταστήσει την…13η σύνταξη.

Οι ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ, που όπως πληροφορήθηκαμε επιβάλλουν ένα νέο μνημόνιο, χωρίς όμως χαμηλότοκα δανεικά για μετά τις 20 Αυγούστου, και θα το ονομάζουν «εργαλείο μεταμνημονιακής εποπτείας», είναι απόλυτοι. Καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που έχει νομοθετηθεί η έχει συμφωνηθεί, δεν πρόκειται να ακυρωθεί η έστω να αναβληθεί η εφαρμογή της. Ο λόγος είναι ότι, δικαίως, οι δανειστές φοβούνται, από την εμπειρία, που έχουν αποκτήσει, ότι από την στιγμή, που η Ελλάδα έχει ουσιαστικά εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, επικρατεί η τάση να τα τινάζει όλα στον αέρα και να προχωρούν τα κόμματα, κι ιδίως η κυβέρνηση,  σε προεκλογικές παροχές, που θα ακυρώσουν ότι τυχόν έχει επιτευχθεί τα τελευταία 8 χρόνια.

Εδικά για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, η απόφαση είναι να εφαρμοσθεί μέχρι κεραίας ο νόμος. Μάλιστα αρκετές χώρες, ανάμεσα τους κι η Γερμανία, φαίνεται ότι συνηγορούν στην μετάθεση της μείωσης του αφορολογήτου κατά ένα έτος, δηλαδή κι αυτό να εφαρμοσθεί από 1-1-19. Ακόμα όμως κι αν αυτή η πρόταση δεν επικρατήσει, οι συντάξεις θα μειωθούν, όπως έχει νομοθετηθεί. Και γι’ αυτό, ο ΕΦΚΑ, μολονότι έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους συνταξιούχους, που βγήκαν στην σύνταξη πριν από το 2016, αν έχουν και ποιο είναι το ύψος της «προσωπικής διαφοράς» τους σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αποφεύγει να το κάνει, διότι έτσι εκατομμύρια συνταξιούχοι θα αντιληφθούν το μέγεθος των νέων, μεγάλων περικοπών, που θα υποστούν. Γιατί μέχρι τώρα, πολύς κόσμος, που δεν παρακολουθεί στενά τα πράγματα, δεν γνώριζε επακριβώς τι πρόκειται να συμβεί. Αξίζει να δούμε μερικές αλήθειες.

Το 2016, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, με αρμόδιο υπουργό τον Γιώργο Κατρούγκαλο αποφάσισε να προωθήσει μια νέα…»μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού. Αποδέχτηκε ότι όλες οι προηγούμενες μειώσεις συντάξεων, που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ήταν σωστές, τις ενσωμάτωσε στη νέα αλλαγή και αποφάσισε να προχωρήσει σε νέές περικοπές ΟΛΩΝ των συντάξεων, αφού άλλαζε τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντάξεις στην πραγματικότητα, σε ποσοστό, που έφτανε η και ξεπερνούσε σε ποσοστό ακόμα και το 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν κοπεί από το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου. Απλώς, η περικοπή αυτή δεν φάνηκε στις αποδοχές των συνταξιούχων, διότι η κυβέρνηση, φοβούμενη το μέγεθος των αντιδράσεων και το τεράστιο πολιτικό κόστος, εφηύρε την «προσωπική διαφορά», που στην πραγματικότητα ήταν ένα τέχνασμα, ένα κόλπο. Ονόμασε έτσι τη διαφορά που προέκυπτε μεταξύ του παλιού και του νέου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Κι ειδικά για τους προ του 2016 συνταξιούχους, την διαφορά αυτή συνέχιζε να την χορηγεί. Όταν το 2017, στο ΔΝΤ κατάλαβαν ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο κι ότι τα τεράστια πλεονάσματα δεν μπορούν να επιτυγχάνονται συνεχώς, ζητήθηκε η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», βάζοντας ένα πλαφόν 18% του συνόλου της συντάξεως. Αυτό σήμερα επικρατεί. Πόση είναι αυτή η προσωπική διαφορά και πόσο θα περικοπούν οι αποδοχές τους, πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα το πληροφορηθούν όταν μπει η σύνταξη του Ιανουαρίου 2019 στους λογαριασμούς τους. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Και γι’ αυτό πολλοί, μεταξύ των οποίων κι ο γράφων, εκτιμάμε ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα είναι υποχρεωμένος να προσφύγει στις κάλπες ΠΡΟΤΟΥ φανεί το μέγεθος των περικοπών σε εκατομμύρια συνταξιούχους, διότι τότε το πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως η άλλως θα πάει και σε ευρωεκλογές τον Μάϊο 2019, θα είναι ανυπολόγιστο. Ισχυρίζομαι λοιπόν, ότι, λογικά, η βεβαία περικοπή των συντάξεων θα αποτελέσει τον καταλύτη, που θα προκαλέσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2018.

Facebook Comments