Νέα προειδοποίηση στους Ευρωπαίους ότι τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία σχετικά με το χρέος έχουν στενέψει απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, υπογράμμισε την σημασία του επόμενου Eurogroup, που θα λάβει χώρα την επόμενη Πέμπτη, επαναλαμβάνοντας εν πολλοίς το μήνυμα που έστειλε προχθές ο Πόουλ Τόμσεν ότι δίχως συμφωνία έως την ευρω-ομάδα υπάρχει κίνδυνος το ΔΝΤ να μην προλάβει να ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο.

Η ευκαιρία για συμφωνία «κλείνει γρήγορα», σημείωσε ο κ. Ράις, δεδομένο ότι το πρόγραμμα εκπνέει τον Αύγουστο και το Ταμείο χρειάζεται χρόνο για τουλάχιστον μια αξιολόγηση προκειμένου να λάβει μέρος στο πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως το χάσμα με τους Ευρωπαίους σχετικά με το ελληνικό χρέος έχει μειωθεί και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, όμως κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί. «Θα γνωρίζουμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ράις δεν επιβεβαίωσε παλαιότερα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι ο θεσμός ζητά ελάφρυνση χρέους ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως ξεκαθάρισε την στήριξη του ΔΝΤ στην γαλλική πρόταση που θα συνδέει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το μυστήριο της επόμενης ημέρας

Εάν τελικά δεν υπάρξει έγκαιρη συμφωνία, ο κ. Ράις είπε πως στην μετα-Μνημονιακή εποχή το ΔΝΤ θα εκτελεί την τυπική μετα-προγραμματική παρακολούθηση, η οποία σημαίνει τακτικότερη εποπτεία έως ότου να αποπληρωθεί σημαντικό μέρος των χρεών προς τον θεσμό.

Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει εάν το Ταμείο θα μπορούσε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, επαναλαμβάνοντας την δήλωση Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ «ποτέ δεν αφήνει το τραπέζι».

Άλλωστε, προσέθεσε, το ΔΝΤ δεν παρέχει χρηματοδότηση από το 2014 αλλά παραμένει αναμεμειγμένο στην Ελλάδα.

Αρνήθηκε να εικοτολογήσει εάν ο θεσμός θα ενταχθεί η όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Facebook Comments