Public Issue: Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – στις 19 μονάδες εκτοξεύτηκε το προβάδισμα της ΝΔ
Προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue
Προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue
Προβάδισμα 19 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, η ΝΔ σημειώνει ποσοστό 39% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ. Και ακολουθούν: ΚΙΝΑΛ 11%, Χρυσή Αυγή 8,5%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 3,5% και ΑΝΕΛ 1,5%.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Public Issue με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της για τον Μάιο του 2018, προκύπτουν τα ακόλουθα επτά βασικά συμπεράσματα:
«1) Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018, η εκλογική επιρροή της ΝΔ σημειώνει άνοδο (39%, +2%), προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 40%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί (20%, -1,5% – Διαγράμματα 1Α & 2Α). Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του νέου δικομματισμού εκτιμάται σε 59% (Διάγραμμα 3Α).
2) Η διαφορά α’/β’ κόμματος διευρύνεται σε 19% και επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (Διάγραμμα 3Β). Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974).
3) Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.
4) Η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο (+1%).
5) Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό Διαγράμματα 1Α,2Α).
6) Tέλος, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα (6κομματική).
7) H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis)».
Facebook Comments