Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, το πετρέλαιο πλησιάζει τον στόχο που έχει θέσει η ίδια, τα 82,50 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας τις αποδόσεις του 2011, όταν η Αραβική Άνοιξη δημιούργησε σοκ στο μέτωπο της προσφοράς στη Λιβύη. Σε αντίθεση με τότε, αυτό το ράλι εξακολουθεί να είναι ένα ράλι το οποίο έχει οδηγηθεί από τη ζήτηση καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού παραμένουν μέτριες συγκριτικά με το παρελθόν, ακόμη και στα “καυτά σημεία” όπως η Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το τρέχον ράλι του πετρελαίου έχει πολλά περιθώρια ακόμη να “τρέξει” δεδομένου ότι από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών, το περιβάλλον είναι πλέον πιο bullish από ό,τι η ίδια περίμενε, καθώς η ισχυρή ζήτηση αντιμετωπίζει σήμερα απογοητεύσεις από την πλευρά της προσφοράς. Ως αποτέλεσμα, η αμερικάνικη τράπεζα αυξάνει τις προβλέψεις 12μηνου για τα κέρδη του δείκτη των εμπορευμάτων S&P GSCI στο 8% από 5%.

Παραδόξως, οι αγορές παραμένουν εφησυχασμένες, όπως τονίζει η G.S. Οι καθαρές long θέσεις στο πετρέλαιο έχουν μειωθεί από τότε που άγγιξε τα 73 δολ. το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι το ράλι τελειώνει. Αυτή είναι μία λάθος και επικίνδυνη στρατηγική, επισημαίνει. Η εστίαση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έχει πολύ μικρότερη σημασία πλέον για τα εμπορεύματα σε φυσική μορφή, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο χρυσός έχει διαπραγματευθεί σημαντικά χαμηλότερα παρά το ράλι του δολαρίου το οποίο οδηγήθηκε από τη risk-off στρατηγική των επενδυτών.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν να αποδειχθούν προσωρινές ενώ η πραγματική ζήτηση παραμένει ισχυρή, τονίζει η τράπεζα. “Και ακόμη και αν η ανάπτυξη επιβραδυνόταν απότομα, θα χρειαζόταν η παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ να καταρρεύσει στο 2,5% σε ετήσια βάση απλά για να… εξισορροπηθεί  η αγορά πετρελαίου! Ως εκ τούτου, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μην βγείτε από το τρένο του ράλι του πετρελαίου”, σημειώνει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments