WSJ: Εξετάζεται η παράταση του ελληνικού προγράμματος έως 6 μήνες
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας μέχρι και έξι μήνες
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας μέχρι και έξι μήνες
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, και σύμφωνα με έναν εκ των δύο αξιωματούχων, η τρόικα κλίνει προς μια εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας. Ένας δεύτερος αξιωματούχος, δήλωσε ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία υποστηρίζουν την ιδέα.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως οι αγορές εξετάζουν αρνητικά την πιθανότητα της πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Επιπλέον, μπορεί να διακοπεί για τις ελληνικές τράπεζες, ο δανεισμός από την ΕΚΤ εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.
Τονίζεται δε ότι τα σχέδια της Ελλάδας να ξεφύγει από την εποπτεία της τρόικας, έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει, με την απόδοση του 10ετούς να παραμείνει κοντά στο 8%, πολύ υψηλότερα από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου, κοντά στο 5,5%.
Από την πλευρά τους, Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν διαφωνίες για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας το επόμενο έτος, και τις υπογραμμίζουν ως ένα ιδιαίτερα δύσκολο σημείο. «Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφιχτό. Αυτή η αξιολόγηση είναι ασυνήθιστη, από τη στιγμή που είναι η τελευταία», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος.
Για να λάβει μια απόφαση για την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αιτηθεί επισήμως για αυτό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ώστε τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης να έχουν αρκετό χρόνο να εγκρίνουν την παράταση πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Το deadline της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε επίσης να ισχύει για την (τώρα απίθανη) αίτηση για νέα πιστωτική γραμμή, εάν οι πιστωτές της Ελλάδας ολοκληρώσουν την αξιολόγηση εγκαίρως, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Τώρα, μετά από τις συζητήσεις στο Παρίσι, αυτό το deadline ίσως έχει ήδη χαθεί, αναφέρει το δημοσίευμα.
“Η Ελλάδα θα δεχθεί μόνο τεχνική παράταση ενός μήνα”
Την ίδια στιγμή δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και οι διεθνείς πιστωτές της, έφυγαν από το Παρίσι έχοντας λίγα να επιδείξουν, μετά από την αποτυχία τους να σπάσουν το αδιέξοδο σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, το ετήσιο τελετουργικό για τους αριθμούς του προϋπολογισμού, χαρακτηριστικό του ελέγχου της χώρας από το 2010 που ξεκίνησε η διάσωση, φέτος έλαβαν χώρα σε δύο γύρους διαπραγματεύσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ενώ το σκηνικό μπορεί να έχει αλλάξει, «τα θολά μάτια μετά από τις ολονύχτιες συζητήσεις που είχαν περιορισμένα αποτελέσματα, παρέμειναν λίγο πολύ τα ίδια».
Το Bloomberg επικαλείται ακόμη δηλώσεις του Πάνου Τσακλόγλου, εκπροσώπου της Ελλάδας στην ομάδα εργασίας των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών στην ευρωζώνη μέχρι τον Ιούνιο, ο οποίος περιγράφει το κλίμα των εν λόγω διαπραγματεύσεων.
«Μεγάλη κατανάλωση καφέ, περιστασιακά σάντουιτς ή σουβλάκια, που συνοδεύονται από μπύρα. Ανταλλαγή επιχειρημάτων, ορισμένες φορές ενδιαφέροντα, ορισμένες φορές κουραστικά και επαναλαμβανόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων, καμία πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη να δεχθεί τα επιχειρήματα της άλλης, επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Επικαλείται μάλιστα Έλληνα αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, ο οποίος δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους συνεχώς τα τελευταία χρόνια, και η κυβέρνηση αισθάνεται ότι τιμωρείται για αυτή την επιτυχία. Ενώ η Ιταλία και η Γαλλία επιμόνως αγνοούν τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από την ΕΕ, η τρόικα επιχειρεί να αναφέρει την Ελλάδα ως κακό παράδειγμα.
«Οι ισχυρισμοί της τρόικας ότι υπάρχει δημοσιονομική τρύπα 2,5 δισ. ευρώ, φαίνονται απίθανοι», δήλωσε ο Τσακλόγλου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι πιστωτές πιθανώς ξεφεύγουν από τα τρέχοντα στοιχεία, και «παραβλέπουν το γεγονός ότι με βάση το σχεδιασμό τους, αρκετοί φόροι αναμένεται να εισπραχθούν τους προσεχείς μήνες».
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα συζητήσει μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης κατά έξι μήνες ή κατά ένα χρόνο, ούτε τους όρους που θα τη συνοδεύουν. Η Ελλάδα θα μπορούσε μόνο να αποδεχθεί μια τεχνική παράταση ενός μήνα για να επιτρέψει να υπάρξει αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας αξιωματούχος.
Facebook Comments