Μια σειρά μέτρων περιορισμού των κρατικών επιδομάτων πρόνοιας που χορηγούνται σε μετανάστες από χώρες-μέλη της ΕΕ παρουσίασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποιώντας παράλληλα τις Βρυξέλλες ότι η αποδοχή τους αποτελεί όρο για την υποστήριξή του στην παραμονή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη.

Σε μια από τις πιο βαρυσήμαντες και πολυαναμενόμενες ομιλίες του αναφορικά με τη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, ο κ. Κάμερον είπε ότι αν επανεκλεγεί τον Μάιο θα απαγορεύσει τη χορήγηση διαφόρων επιδομάτων (όπως φοροπιστώσεις και διαμονή σε δημοτικές κατοικίες) στους εργαζόμενους κοινοτικούς μετανάστες για τα πρώτα τέσσερα χρόνια διαμονής τους στη χώρα.

Τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές συνιστούν «απόλυτη αξίωση» στις μελλοντικές συνομιλίες αναφορικά με την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Για πρώτη φορά ο κ. Κάμερον είπε ότι «δεν αποκλείει τίποτα» αν οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες απορρίψουν τα σχέδιά του να καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση των κοινοτικών μεταναστών στο βρετανικό κράτος πρόνοιας. Η φράση αυτή ερμηνεύεται από τους Βρετανούς σχολιαστές ως απειλή από τον κ. Κάμερον ότι είναι προετοιμασμένος να ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη.

Ο Βρετανός ηγέτης έχει μεν υποσχεθεί σχετικό δημοψήφισμα ως το τέλος του 2017 σε περίπτωση επικράτησής του στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, αλλά μέχρι τώρα δήλωνε ότι ο ίδιος θα τασσόταν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Ο κ. Κάμερον είπε επίσης πως θέλει να μπορεί να διατάζει την απέλαση άνεργων κοινοτικών μεταναστών αν δεν έχουν βρει εργασία εντός έξι μηνών. Προανήγγειλε παράλληλα την απαγόρευση αποστολής χρημάτων από επιδόματα τέκνων και φοροπιστώσεις στο εξωτερικό στις περιπτώσεις που τα παιδιά των δικαιούχων μεταναστών δεν ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού αποσκοπούσε σε μεγάλο βαθμό στο να προσεταιριστεί εκ νέου ψηφοφόρους που έχουν στραφεί στο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο κ. Κάμερον ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις καθιστούν το βρετανικό το αυστηρότερο σύστημα πρόνοιας για Ευρωπαίους μετανάστες οπουδήποτε στην ΕΕ.

Ακόμα και με αυτή την αυστηρή ομιλία, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο κ. Κάμερον θα δεχθεί τα πυρά των πιο ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πολλών βουλευτών του, καθώς είπε ότι υποστηρίζει την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, αν και θέλει μια πιο βιώσιμη πολιτική σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η ομιλία έρχεται στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία ανακοινώθηκε επισήμως πως ο καθαρός αριθμός μεταναστών προς τη Βρετανία από την Ε.Ε. είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, φτάνοντας τις 260.000 πέρυσι.

Στελέχη των Συντηρητικών υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι έχει χαθεί ο στόχος του περιορισμού της καθαρής μετανάστευσης προς τη χώρας σε δεκάδες χιλιάδες έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας σε λίγους μήνες.

Facebook Comments