Πορεία ανάκαμψης διαφορετικών ταχυτήτων σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών για τους πρώτους εννιά μήνες του 2014. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τραπεζών σε κεφάλαια, ρευστότητα και στην ποιότητα του ενεργητικού τους.

Παρά το ότι οι τράπεζες λειτουργούν πλέον στο ίδιο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, διαφέρουν σημαντικά στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη €75 εκ. μετά από ένα καταστροφικό 2013 όταν ο τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε και η κυβέρνηση κινδύνεψε με χρεοκοπία.

Σε κερδοφορία επέστρεψε και ο συνεργατικός πιστωτικός τομέας, ανακοινώνοντας κέρδη €110 εκ., ενώ η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές €125 εκ.

Οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου συνέχισαν να μειώνονται λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του bail-in, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης ρίχνει ταχύτητα. Οι καταθέσεις της ανέρχονται στα €13,33 δισ.

Μείωση παρουσίασαν και οι καταθέσεις στον συνεργατισμό πέφτοντας στα €12,21 δισ.

Αντίθετα, η Ελληνική Τράπεζα, που είναι η μόνη που δεν έλαβε στήριξη από το κράτος ή τους πιστωτές της, αύξησε τις καταθέσεις της στα €6,13 δισ.

Οι τράπεζες κατάφεραν το 2014 να μειώσουν ακόμα περισσότερα τα δανειστικά τους χαρτοφυλάκια.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαφέρει αισθητά μεταξύ τους. Στην Ελληνική ανέρχεται στο 53,3%.

Οι τράπεζες προσπαθούν να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών μέσω της αύξησης της κεφαλαιακής τους βάσης μέσω έκδοσης μετοχών και πώλησης μη βασικών δραστηριοτήτων.

Ο απαιτούμενος κεφαλαιακός δείκτης για τη BOCY φθάνει το 15,4% και των ΣΠΙ στο 13,4%, ξεπερνώντας το όριο του 8% που τίθεται από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η Ελληνική Τράπεζα είναι στο μέσο της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης.
Την ίδια ώρα, η αύξηση κεφαλαίων βελτίωσε την απόδοση των μετοχών όπως αντανακλώνται στις αξίες μετοχών.

Η λογιστική αξία της μετοχής της Ελληνικής φθάνει τα 9,8 σεντ και της Τράπεζας Κύπρου τα 41,8 σεντ.

Η μετοχή της Ελληνικής διαπραγματεύεται στα 3,9 σεντ, εν μέσω της διαδικασίας έκδοσης κεφαλαίου €220 εκ. και η Τρ. Κύπρου άντλησε κεφάλαια €1 δισ. προσφέροντας τη μετοχή της στα 24 σεντ.

Facebook Comments