Αναμφίβολα όχι, απαντά ο γερμανός ευρωβουλευτής Κνουτ Φλέκενσταϊν. Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ.

«Ο Πούτιν εννοεί σοβαρά τα όσα λέει, υποστηρίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το πρότζεκτ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Εάν θέλετε να είστε και λίγο σαρκαστικοί μπορείτε να πείτε ότι ο Πούτιν συντάχθηκε αιφνιδιαστικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, στην πλειονότητά του, δεν θέλει επίσης τον αγωγό αυτό».

Θα επανεξετάσει τη στάση της η Ρωσία;

Ο γερμανός ευρωβουλευτής εκτιμά πάντως ότι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τη Μόσχα, αφού έχει επενδύσει ήδη 4,5 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του αγωγού. Ως εκ τούτου, όπως εκτιμά, δεν αποκλείεται η Ρωσία να επανεξετάσει σε μεταγενέστερο χρόνο τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Γεγονός είναι επίσης, όπως σχολιάζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ότι η στάση της ΕΕ είναι διφορούμενη. Στο παρελθόν οι Βρυξέλλες προέβαλαν συχνά το επιχείρημα ότι ο αγωγός ενδεχομένως να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεδομένου ότι προβλέπει έναν πολύ ισχυρό ρόλο για την Gazprom, η οποία επρόκειτο να έχει το ρόλο προμηθευτή αλλά και συνδιαχειριστή. Την ίδια ώρα και με αφορμή την ουκρανική κρίση, διατυπώθηκε τελευταία όλο και συχνότερα η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να απεξαρτηθεί από την Ρωσία στο ενεργειακό.

«Εν μέρει οι Βρυξέλλες τορπίλισαν το πρότζεκτ καθώς έθεταν, τουλάχιστον φραστικά, άλλες προτεραιότητες. Σε αυτό ακριβώς αντέδρασε τώρα η Ρωσία», λέει ο ευρωβουλευτής.

Μια «καλή είδηση» για την ΕΕ

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκτιμούν ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται καν αυτό τον αγωγό. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η ματαίωση των σχετικών σχεδίων είναι μια καλή είδηση για την Ένωση, δεδομένου ότι με τον South Stream θα μεγάλωνε ακόμη περισσότερο η εξάρτησή της από τη Ρωσία.

«Ναι, αυτό ισχύει για την περίπτωση που βρούμε το φυσικό αέριο που χρειαζόμαστε από άλλες πηγές και κυρίως, εάν επικεντρώσουμε σε άλλες πηγές, σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. (…) Δεν θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε πάση θυσία τον αγωγό αυτό. Αλλά το να λέει κανείς τώρα ότι οι κακοί Ρώσοι κάνουν ξαφνικά κάτι κακό, είναι μια πολύ απλοϊκή παρουσίαση των πραγμάτων».

Η ΕΕ ωστόσο προτίθεται να συνεχίσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η πόρτα δεν έχει κλείσει τελείως, όπως ακούγεται στις Βρυξέλλες.

«Το ζητούμενο είναι να αποφασίσεις τι θέλεις! Εδώ ακούγονται μεγάλα λόγια, ότι δεν θέλουμε τον αγωγό αυτό, αλλά ότι παράλληλα θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται για μια συνεπή στάση».

Ο ίδιος εκτιμά πάντως ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά.

Facebook Comments