Νέο Διάταγμα, το δέκατο στη σειρά, εξέδωσε απόψε το υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Βάσει του νέου διατάγματος:

– Αυξάνονται οι πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας από τρεις σε δέκα χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, για φυσικά πρόσωπα.

– Οι πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας, μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ανά συναλλαγή, είναι ελεύθερες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

– Για πέραν των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ ανά συναλλαγή, επιτρέπονται με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στο πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής.

– Αυξάνονται ως ακολούθως τα όρια για πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων, εκτός της Δημοκρατίας, για συναλλαγές που εμπίπτουν στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη:

α. Μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ ανά συναλλαγή με παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, χωρίς να υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής.

β. Από 500 χιλιάδες ένα ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο ανά συναλλαγή, με έγκριση από την Επιτροπή.

γ. Πέραν του ενός εκατομμυρίου ανά συναλλαγή, με έγκριση από την Επιτροπή στην οποία υποβάλλεται από το πιστωτικό ίδρυμα το αίτημα για κάθε πληρωμή ή μεταφορά και τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα.

– Αυξάνονται οι μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας από 2 σε 5 χιλιάδες μηνιαίως ανά πρόσωπο για οποιοδήποτε λόγο.

– Επιτρέπονται οι πληρωμές εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας.

– Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι από 2 σε 5 χιλιάδες ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα.

– Παραμένει στα 300 ευρώ το επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο ανάληψης ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Facebook Comments