Κύπρος: Επιστρέφουν οι γενικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των γενικών αυξήσεων
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των γενικών αυξήσεων
Στα πρόθυρα συνομολόγησης συμφωνίας που θα επαναφέρει γενικές μισθολογικές αυξήσεις ή μερική μείωση των αποκοπών που είχαν επιβληθεί λόγω κρίσης βρίσκονται το υπουργείο οικονομικών και οι συντεχνίες των 16 χιλ. ημικρατικών υπαλλήλων.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των γενικών αυξήσεων, που με βάση το πλαίσιο συμφωνίας που συνομολογήθηκε τον Οκτώβριο, θα κυμανθεί μεταξύ 0,3% και 2%.
Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να επηρεάσει και τους 50 χιλ. υπαλλήλλους που βρίσκονται στο δημόσιο τομέα.
Θα τροφοδοτήσει επίσης και τις συζητήσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως οι τράπεζες, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για αναδόμηση του καθεστώτος μισθοδοσίας.
Η συμφωνία πλαίσιο προβλέπει όπως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τέλος Μαΐου του 2018 και ότι το διαπιστωμένο ποσοστό που προκύπτει ως υπέρβαση των αποτελεσμάτων της οικονομίας για τη διετία 2017 και 2018 σε σχέση με τη μεταβολή του μισθολογίου θα συζητηθεί για να διοχετευτεί, είτε σε μισθολογική αύξηση, που μπορεί να φθάσει από το 0,1% μέχρι το 1,9%, είτε σε μείωση των υφιστάμενων μισθολογικών αποκοπών που επιβλήθηκαν το 2012, το 2013 και το 2014.
Φέτος η κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει την ΑΤΑ για το 2017 που ανήλθε στο 0,3%.
Από το 2016 παραχωρεί προσαυξήσεις, που προηγουμένως είχαν παγοποιηθεί.
Έχει επίσης επιστραφεί η έκτακτη εισφορά – περίπου 2%, συνολικά – που είχε αποκοπεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα λόγω κρίσης.
Η συμφωνία Οκτωβρίου2017 προβλέπει και τη σύσταση και λειτουργία ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, οι όποιοι νομοθετικά αποκλείστηκαν από την αναγκαία συμπληρωματική ασφάλιση.
Το ταμείο προνοίας θα καλύψει και άλλους εργαζόμενους, όπως αυτούς με καθεστώς αορίστου χρόνου.
Βασικός επίσης όρος της συμφωνίας είναι ότι τα όποια μισθολογικά αιτήματα θα αξιολογούνται βάσει των δεικτών της οικονομίας.
«Σήμερα ο τόπος δεν παρουσιάζει οικονομική επιδείνωση. Έχουμε συμφωνήσει ότι σταδιακά και σε σχέση με τη βελτίωση της οικονομίας θα επανέλθουμε για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών», τονίζει ο γγ της ΟΗΟ – ΣΕΚ. Ανδρέας Ηλία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε πριν λίγες μέρες την άποψη ότι στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να υπάρξουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα αγγίξει το 4%.
Την Δευτέρα ο κ. Προδρόμου, με αφορμή την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, είπε ότι στην περίοδο 2018- 2021 η οικονομία θα τρέξει σε ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ πάνω από 3% και με πρωτογενή πλεονάσματα πέραν του 4%.
Στα ανώτερα δώματα του υπουργείου οικονομικών γίνονται προσπάθειες επικοινωνιακής διαχείρισης των αυξήσεων, που συνήθως προκαλούν αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων. Οι επιτελάρχες του υπουργείου διαμηνύουν ότι το ποσό των γενικών αυξήσεων που θα παραχωρηθεί δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό ισοζύγιο, που συνεχίζει να είναι θετικό.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι το ύψος των αυξήσεων μετριάζεται από τις δαπάνες για νέες προσλήψεις, καθώς το μισθολόγιο πρέπει να κρίνεται στο σύνολό του.
Το κρατικό μισθολόγιο ανέρχεται σε περίπου €2 δισ., που σημαίνει ότι για κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα αυξήσεων, αυξάνεται κατά €20 εκ.
Αν και η Κύπρος παρουσιάζει πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να έχει υψηλά επίπεδα χρέους. Το δημόσιο χρέους αναμένεται να φτάσει φέτος το 106% του ΑΕΠ και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Facebook Comments