Επιστροφή της Ελλάδας στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το επόμενο έτος, όταν το κοινοβούλιο θα κληθεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «βλέπει» το αμερικανικό think tank Stratfor.

Σε έκθεσή του με τίτλο «Ευρώπη: Όταν το αδιανόητο γίνεται δυνατό», το Stratfor καταγράφει τις σημερινές καταστάσεις και προβλέψεις, σύμφωνα με τους συντάκτες, σε Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει πως «αποτελεί παράδειγμα ανάλογο με το πώς η ισπανική πολιτική θα μπορούσε να μοιάζει στο μέλλον.

Όπως η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα, με την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά να εναλλάσσονται κατά περιόδους στην εξουσία. Αλλά, η οικονομική κρίση οδήγησε στη γρήγορη άνοδο του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας της Ε.Ε. που υποστηρίζονται από τα μεγάλα κόμματα».

Σύμφωνα με το Stratfor, η Ελλάδα θα επιστρέψει πιθανότατα στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το επόμενο έτος, όταν το ελληνικό κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να εκλέξει νέο Πρόεδρο.

«Αν το κοινοβούλιο αποτύχει, θα αναγκαστεί να διεξάγει πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, θα ήταν πιο δύσκολο το κόμμα να κρατηθεί μακριά από την εξουσία αυτήν τη φορά», αναφέρει το Stratfor και υπενθυμίζει την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας – μια κίνηση, που, όπως λέει, θα μπορούσε πιθανότατα να αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να δημιουργήσει αβεβαιότητα σε όλη την Ευρωζώνη.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι «όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε να παρέμβει στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχεδόν πριν από δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την αίσθηση του επείγοντος που είχε στα πρώτα στάδια της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Γερμανία, επέλεξε την προσοχή αντί της δράσης. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη και πάλι, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάνε πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα θέματα που μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί».

Facebook Comments