Επτά εβδομάδες προθεσμία στον Μάριο Ντράγκι
Επτά εβδομάδες προθεσμία στον Μάριο Ντράγκι
Επτά εβδομάδες προθεσμία στον Μάριο Ντράγκι
Αφού δεν προχώρησε σε ποσοτική χαλάρωση στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το 2014, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Ντράγκι δεσμεύτηκε να «επανεκτιμήσει» την κατάσταση στις αρχές του επόμενου έτους.
Το Δ.Σ. θα εξετάσει πρόταση για ευρέος φάσματος αγορές περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένων κρατικών ομολόγων, στην επόμενη συνεδρίασή του στις 22 Ιανουαρίου, είπαν στο Bloomberg δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Με τον πληθωρισμό ήδη να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και να υπονομεύεται ακόμη περισσότερο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εξακολουθήσουν να δέχονται πιέσεις προκειμένου να επεκτείνουν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.
Ο Ντράγκι δήλωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση και ότι δεν είναι αναγκαίο οι αποφάσεις να είναι ομόφωνες. «Σαφώς και η σκηνή είναι έτοιμη για την ποσοτική επέκταση», λέει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. «Ο χαμηλός πληθωρισμός θα καταστήσει δύσκολο ακόμη και για τους αγνότερους Γερμανούς μονεταριστές να εμποδίσουν τελικά την ποσοτική χαλάρωση», προσθέτει. Μάλιστα, ο Ντράγκι ενίσχυσε τις πιθανότητες για ενδεχόμενη υιοθέτηση νέων μέτρων λέγοντας ότι η ΕΚΤ «σκοπεύει» να επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στο επίπεδο του 2012, αντί της λέξης «περιμένει» που χρησιμοποιούσε προηγουμένως. Η αλλαγή υποδηλώνει πως η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει επιθετικότερη τακτική στην προσπάθειά της να επεκτείνει τον ισολογισμό μέχρι και 1 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, τουλάχιστον τρία μέλη της ΕΚΤ διαφώνησαν με την υιοθέτηση νέων λεκτικών όρων. Το πακέτο για τον Ιανουάριο δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί, όμως το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνει διαφόρους τύπους ομολόγων, αλλά όχι και μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Προς το παρόν δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για ποσοτική χαλάρωση και αν δεν ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., τότε θα αναβληθεί για τη συνάντηση της 5ης Μαρτίου. Ορισμένοι από τους ισχυρότερους πολέμιους της ποσοτικής χαλάρωσης προέρχονται από τη Γερμανία με τα δύο μέλη της στο Δ.Σ. να έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά του μέτρου τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Ανετα μπορεί ο Ντράγκι να ισχυριστεί ότι η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα βέτο όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση, ωστόσο είναι γεγονός ότι είναι η γερμανική αντίδραση σε νέα μέτρα αυτή που εμποδίζει την ΕΚΤ να υιοθετήσει πιο γενναία μέτρα. Η απάντηση του Ντράγκι στους αντιπάλους του θα μπορούσε να είναι ότι εξακολουθεί να μειώνεται ο πληθωρισμός και ότι το Δ.Σ. έχει «δηλώσει ομόφωνα πως δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει επιπλέον αντισυμβατικά εργαλεία» ώστε να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%. Δύο νέα δεδομένα θα προκύψουν πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εκδώσει στις 14 Ιανουαρίου μια πρώτη μη δεσμευτική εκτίμηση για το κατά πόσο είναι νόμιμο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) της ΕΚΤ. Ενδεχόμενη αρνητική απόφαση θα μπορούσε να περιορίσει την ευχέρεια κινήσεων της ΕΚΤ.
Στις 11 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα χορηγήσει τον δεύτερο γύρο φθηνών στοχευμένων δανείων. Αν και αυτή τη φορά δεν υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από τις τράπεζες, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για ανάληψη νέας δράσης.
Facebook Comments