Στη σκιά των κομματικών κινήσεων να αναβάλουν την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ενέκρινε χθες, όπως αναμενόταν, την εκταμίευση της δόσης €350 εκ. στην Κύπρο, η οποία όμως θα γίνει την επόμενη βδομάδα.

Μέχρι τότε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εξετάσουν τα νομοσχέδια που θα τους καταθέσει η κυβέρνηση για την αφερεγγυότητα και θα σταθμίσουν τη δυνατότητα αναβολής του νόμου για τις εκποιήσεις.

Ο νόμος, για τον οποίο εκκρεμούν ακόμη οι κανονισμοί, αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ Klaus Regling είπε χθες ότι η Κύπρος «έχει κάνει καλή πρόοδο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για οικονομική ανάκαμψη».

Έκανε αναφορά σε «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και στην «ισχυρή δέσμευση των κυπριακών αρχών στο πρόγραμμα».

Τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τα προβληματικά δάνεια που έχουν φθάσει στο 50% του συνόλου των δανείων.

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη με τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι το πρόγραμμα επανέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μετά την τρίμηνη παγοποίηση του.

Ανησυχεί όμως για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο κοινοβούλιο για το θέμα των εκποιήσεων.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που κλήθηκε από τη StockWatch να σχολιάσει κατά πόσο η τυπική επικύρωση της δόσης από τον ΕΜΣ, κλειδώνει ή όχι τη δόση, η οποία είναι προγραμματισμένη να εκταμιευτεί στις 15 Δεκεμβρίου, σημείωσε:

«Η εκταμίευση της δόσης θεωρητικά κλειδώνει μετά και την επικύρωση της απόφασης του ΕΣΜ. Πλην όμως, τα βλέμματα των διεθνών πιστωτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, ενώπιον της οποίας αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις νόμου των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων».

Πρόσθεσε ότι αν η βουλή με τις αποφάσεις της αλλοιώσει την ουσία του νόμου για τις εκποιήσεις, τότε, οι διεθνείς πιστωτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να σταματήσουν την εκταμίευση.

Το ίδιο μήνυμα στέλλουν και οι πιστωτές, καθιστώντας σαφές πως ακόμα και η αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις γίνει μετά την εκταμίευση της δόσης, η τρόικα θα το λάβει υπόψη στον προγραμματισμό της επόμενης αξιολόγησης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, προτίθενται την ερχόμενη Πέμπτη να οδηγήσουν στην ολομέλεια προτάσεις νόμου που θα προβλέπουν αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις. Μία από τις προτάσεις είναι η αναστολή μέχρι τον Ιούλιο του 2015.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η επιτροπή οικονομικών θα συζητήσει τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, που, για τα κόμματα, αποτελούν το προαπαιτούμενο εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η εξέταση των δύο εκ των πέντε νομοσχεδίων που θα κατατεθούν θα χρειαστεί χρόνο.
 

Facebook Comments