Όλοι είδαμε πριν λίγες μέρες το περιστατικό με το Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Όλοι συμφωνούμε ότι η επίθεση που δέχτηκε είναι καταδικαστέα. Σωστά; Δυστυχώς όχι.

Υπάρχει μία μερίδα συμπολιτών μας που θεωρεί ότι όταν κάποιος λέει κάτι που δεν μας αρέσει ή μας προσβάλλει, έχουμε το δικαίωμα να τον δείρουμε. Είδαμε μάλιστα πολλούς συμπολίτες μας να επιχαίρουν τους δράστες για την ενέργειά τους αυτή. Πιο πολύ όμως δεν με σόκαρε αυτό. Μίλαγα με έναν 20χρονο όπου προσπαθούσα να καταλάβω με ποιό σκεπτικό είχε όλο αυτό το μίσος. Δεν με σόκαραν τα κλασσικά για αυτή την ηλικία «Ξέρεις ποιός είμαι εγώ» και «ο πατέρας μου ήταν αυτό και έχω ζήσει πράγματα» κλπ. Με σόκαρε το ότι σε κάποια στιγμή μου είπε «καλά καταδικάζεις, κανένα επιχείρημα θα πεις;».

Σε μία φυσιολογική συζήτηση, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά στην συγκεκριμένη είναι σοκαριστικό. Δηλαδή πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε για τον κάθε ένα άνθρωπο για το αν πρέπει να τον δέρνουμε ή όχι; Πρέπει να επιχειρηματολογήσω για το ότι δεν σηκώνουμε χέρι ποτέ και για κανένα λόγο, πόσω μάλλον σε έναν 76χρονο άνθρωπο; Πρέπει ειλικρινά να επιχειρηματολογήσουμε για τα αυτονότα;

Πρέπει π.χ. να επιχειρηματολογήσω για το γιατί δεν είναι σωστό να ληστεύεις; Πρέπει να επιχειρηματολογήσω για το γιατί δεν πρέπει να δολοφονείς; Και κατέληξα σε ένα συμπέρασμα. Ότι τόσα χρόνια αυτό κάναμε. Όταν κάποιος ασκούσε βία προσπαθούσαμε να του εξηγήσουμε γιατί είναι λάθος αντί να τον φέρουμε αντιμέτωπο με τις νομικές συνέπειες των πράξεών του, και αυτό ήταν εγκληματικό. Όταν π.χ. ο κ. Χατζηδάκης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, νόμιζε ότι δίνει μήνυμα ενότητας με το να ζητήσει να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις. Είχε όμως το αντίθετο αποτέλεσμα, να αποθρασυνθούν και άλλο αυτοί που το έκαναν. Γιατί οι τραμπούκοι δεν καταλαβαίνουν από ευγένειες.

Οι τραμπούκοι, για να σταματήσουν ότι είναι τραμπούκοι, πρέπει να καταλάβουν ότι όταν πάνε να ασκήσουν βία θα έρχονται αντιμέτωποι με ίσης ή μεγαλύτερης ισχύος βία. Απέναντι σε έναν τραμπούκο, το οποιοδήποτε επιχείρημα είναι ένα άχρηστο επιχείρημα.

Facebook Comments