BofA/Merrill Lynch: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα
BofA/Merrill Lynch: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα - Όλα τα σενάρια
BofA/Merrill Lynch: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα - Όλα τα σενάρια
Σχολιάζοντας την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ο οίκος σημειώνει ότι αν και η τρίτη ψηφοφορία είναι καθοριστική, ήδη από την πρώτη θα φανεί εάν η κυβέρνηση έχει 180 ψήφους ή όχι. Ο οίκος εκτιμά ότι οι πιθανές ψήφοι είναι 173, που δεν απέχουν από το «μαγικό» 180.
Ωστόσο, σημειώνει ότι και οι 173 δεν είναι σίγουροι, καθώς πρόκειται για μια καταμέτρηση όλων των βουλευτών που δεν έχουν ήδη δεσμευτεί να μην ψηφίσουν ΠτΔ και κάποιων που, σύμφωνα με πηγές, θα μπορούσαν να πειστούν αναλόγως και του προσώπου που επιλέγεται για το θώκο.
Πλέον, σημειώνει, δεδομένης και της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, υπάρχουν τα εξής σενάρια:
-Η εκλογή Προέδρου από την τρέχουσα Βουλή και η αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
-Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση μη εκλογής ΠτΔ.
Και στα δυο σενάρια, ο Σαμαράς ολοκληρώνει στη συνέχεια την αξιολόγηση με την τρόικα.
– Μη εκλογή ΠτΔ και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Με τις πρόωρες εκλογές ο Σαμαράς αποφεύγει τη διατήρηση της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά αναγκάζει επίσης τους βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και της πιθανής σημαντικής πολιτικής αβεβαιότητας εάν πραγματοποιηθούν εκλογές.
Εάν η κυβέρνηση αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, αυτό που θα ακολουθήσει είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και η εκκίνηση των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα. Εάν από την άλλη, υπάρξουν πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα ενδέχεται να έλθει αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση και ενδεχομένως, στάση πληρωμών.
Στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, μια μελλοντική κυβέρνηση υπό την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα θα πρέπει να συμφωνήσει στα ίδια μέτρα, που η παρούσα κυβέρνηση βρήκε πολιτικά δύσκολο να «περάσει». Πιθανότατα, η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας.
Ο οίκος εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει στην αναμενόμενη εκκίνηση αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές.
Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δυο σενάρια:
-Εάν οι εκλογές στην Ελλάδα λάβουν χώρα έως τις 22 Ιανουαρίου (που είναι η επόμενη συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ), αυτό ενδέχεται να αποτελέσει ισχυρό χαρτί στα χέρια των «γερακιών» της ΕΚΤ, καθώς μια πιθανή στάση πληρωμών από την Ελλάδα ενέχει την πιθανότητα ζημιών για την ΕΚΤ.
Ωστόσο, η απόφαση για ποσοτική χαλάρωση είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν οι αντιπληθωριστικές πιέσεις σε επίπεδο ευρωζώνης. Θα ήταν άδικο, σημειώνει ο οίκος, να «τιμωρηθεί» η υπόλοιπη ευρωζώνη χάνοντας πιθανή πρόσθετη στήριξη από την ΕΚΤ λόγω της συμπεριφοράς μιας χώρας.
Επιπλέον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προστατευθεί από πρόσθετες ζημιές λόγω της Ελλάδας από μια απόφαση για QE, εάν προχωρούν –όπως πρότεινε το μέλος της ΕΚΤ Vitor Costancio- σε αγορές ομολόγων που δεν εμπίπτουν σε επενδυτική βαθμίδα, μόνο όταν οι χώρες που τα εκδίδουν είναι σε πρόγραμμα.
-Εάν οι εκλογές στην Ελλάδα λάβουν χώρα μετά τις 22 Ιανουαρίου, ίσως η ΕΚΤ προτιμήσει να περιμένει έως τις 5 Μαρτίου (που λαμβάνει χώρα η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση) για να έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα. Αλλά και πάλι, ιδίως από τη στιγμή που είναι σαφές ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόνο εάν η χώρα είναι σε πρόγραμμα, καθυστερώντας το QE η ΕΚΤ αναλαμβάνει το ρίσκο να προκαλέσει τριγμούς σε ολόκληρη την ευρωπεριφέρεια.
Επίσης, θα μπορούσε να προσφέρει επιχείρημα για την συγκυβέρνηση Σαμαρά: Εάν η ΕΚΤ απειλήσει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων εάν η Ελλάδα εξέλθει από το πρόγραμμα, αυτό ενδεχομένως να έχει επίπτωση στις επιλογές του ελληνικού εκλογικού σώματος.
Facebook Comments