Έχω αναφέρει εδώ και καιρό ότι η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα σίριαλ μακράς διαρκείας, το οποίο θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό. Μέχρι στιγμής έχω επιβεβαιωθεί στο έπακρο και μάλιστα η ιστορία δεν είναι σίριαλ απλά, αλλά μια αμερικάνικη σαπουνόπερα και μάλιστα κακής ποιότητας που δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά της ιστορίας.

Η τελευταία εξέλιξη δόθηκε με τις εγκυκλίους 1247 και 1248 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν ποια είναι τα έγγραφα που θα πρέπει οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στην εφορία, όταν η αποστολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εμφανίζει την ένδειξη αυτή.

Ενδεικτικά να θυμίσουμε ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών είναι όταν για το έτος 2014 η διαφορά της εκκαθάρισης είναι πάνω από 300€ επιστροφή και για τα έτη 2010-2013 είναι απλά το πόσο χαμηλότερο από την αρχική.

Πάμε λοιπόν να δούμε ανά περίπτωση τι συμβαίνει και τι έγγραφα θα πρέπει να βρεθούν.

ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟ 2013:

Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρξει κάποιος έλεγχος από την Δ.Ο.Υ. απλά θα αρκεί στο έντυπο Ε2 να αναφέρει τον σωστό αριθμό παροχής ΔΕΗ, ότι το ακίνητο είναι κενό, ο ίδιος αριθμός να είναι περασμένος και στο Ε9 που αν όλα αυτά συμφωνούν με τα στοιχεία της ΔΕΗ τότε θα πρέπει αυτόματα στην εκκαθάριση να γίνεται η έκπτωση του 20%.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι την έκπτωση αυτή δικαιούνται τα ακίνητα που έχουν παροχή ρεύματος και έχει διακοπεί όλο το 2013.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Για αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να συμπληρώνεται η στήλη 32 στο Ε9 με τον κωδικό 8 γιατί είναι περιττό και μάλιστα   μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Αναπάντητο βέβαια μένει τι θα γίνει με τους υψηλούς κύριους που δεν έχουν Ε2 και μέχρι στιγμής δεν έχει εκκαθαριστεί η έκπτωση.

ΗΜΙΤΕΛΗ ΚΤΙΣΜΑΤΑ (Έκπτωση 60%)

Όσοι έχουν ημιτελή κτίσματα και στην τροποποίηση έχει βγει έλεγχος το μόνο που θα πρέπει να προσκομίσουν είναι τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των περασμένων 5 ετών που αναγράφουν στην 2η σελίδα του Ε2 το ημιτελές κτίσμα και φυσικά την αναγραφή του ακινήτου στο Ε9 όλα αυτά τα χρόνια ως ημιτελές.

Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο οικονομικών στην προσπάθεια να απλοποιήσει τα πράγματα θα αναγκάσει πολλούς φορολογούμενους να πρέπει να κάνουν χειρόγραφές τροποποιητικές δηλώσεις στην εφορία διότι πολλοί δεν εμφάνιζανστο Ε2 τα ημιτελή κτίσματα μη γνωρίζοντας την αναγκαιότητα του.

Να θυμίσουμε ότι την έκπτωση αυτή την δικαιούνται κτίσματα που είναι στο στάδιο αποπεράτωσης και δεν έχουν παροχή ρεύματος ή έχουν εργοταξιακή παροχή.

ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΓΗΠΕΔΑ ΜΕ ΟΛΙΚΗ Ή ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ

Για να καρπωθούν την έκπτωση οι φορολογούμενοι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από την αρμόδια δημόσια ή διοικητική αρχή που να προκύπτει το γεγονός αυτό, η οποία θα περιγράφει τα στοιχεία του ακινήτου, θα αναγράφει τον αριθμό και την ημερομηνία της απόφασης και θα βεβαιώνει ότι η απαγόρευση αυτή υφίσταται κατά την 01/01/2014.

ΔΙΑΤΗΡΙΤΕΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσκομιστεί το ΦΕΚ που έχει δημοσιευθεί η σχετική απόφαση του υπουργείου πολιτισμού.

ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΩ ΠΙΝΑΚΑ

Για να γίνει η αλλαγή του φόρου , η οποία συνήθως είναι πολύ υψηλή, θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση της πολεοδομίας ή της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου ότι το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου πόλης και εκτός οικισμού.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΤΗ 2014-2015

Η απαλλαγή αυτή χορηγείτε με απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. και θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση από την διεύθυνση αποκατάστασης εκπτώσεων φυσικών καταστροφών ότι το κτίσμα έχει υποστεί ζημίες από τους σεισμούς του Αυγούστου 2013.

Οι εκπτώσεις αυτές θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης μεταβολής Ε9 (19/12/2014 μέχρι στιγμής) και θα γίνουν με απευθείας εκκαθάριση στην Δ.Ο.Υ. και όχι κεντρικά.

Οι περιπτώσεις που προαναφέρουμε ορίζονται ρητά στις εγκυκλίους που προαναφέραμε.

Για λοιπές τροποποιήσεις που έχουν ως συνέπεια την μείωση του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν οποιαδήποτε παραστατικό από δημόσια αρχή που πιστοποιεί την ορθότητα της μεταβολής.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις.

  • Ακίνητα που έχουν πουληθεί ή παραχωρηθεί στο παρελθόν θα αρκεί ένα αντίγραφο του συμβολαίου μεταβίβασης.
  • Αλλαγή έτους κατασκευής θα μπορεί να προσκομιστεί αντίγραφο της αδείας.
  • Αλλαγή ορόφου – είδος δικαιώματος – επιφάνειας θα αρκεί πάλι η προσκόμιση αντίγραφο της αδείας.

Γενικά καλό θα είναι να υπάρχει ένα έγγραφο που να πιστοποιεί τις μεταβολές που έγιναν για να γίνουν δεκτές από την Δ.Ο.Υ.

Το μεγάλο θέμα είναι τι γίνεται όταν δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιο έγγραφο όπως π.χ. όταν έχει εμφανιστεί ένα περιουσιακό στοιχείο εκ παραδρομής και δεν μπορεί κανένα παραστατικό.

Καλό θα είναι να υπάρξει μια οδηγία που να επιτρέπει στους υπαλλήλους να κάνουν αποδεκτές υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογούμενων που να βεβαιώνουν ότι η μεταβολή είναι αληθινή.

Κλείνοντας θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις διορθώσεις από τους φορολογούμενους γιατί εάν τα δικαιώματα στα ακίνητα δεν δηλωθούν σωστά αφενός τα πρόστιμα θα είναι πολύ μεγάλα στις μελλοντικές τροποποιήσεις, αλλά και αφετέρου δεν θα μπορούν να τα μεταβιβάσουν σε καμία περίπτωση διότι οι συμβολαιογράφοι εαν δεν έχουν το σωστό πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ 5ετίας, με τα σωστά στοιχεία δεν προχωρούν στην ολοκλήρωση του συμβολαίου γιατί εάν το κάνουν θα έχουν τεράστιες κυρώσεις αλλά και το συμβόλαιο θα χαρακτηριστεί άκυρο, ακόμα και αν τα λάθος στοιχεία δεν δημιουργούν διαφορά φόρου.

 

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό

Facebook Comments