Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις προεδρικές εκλογές και ορατό το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από την παρούσα βουλή σχολιάζονται από στο σημερινό γερμανικό τύπο.

Στο βάθος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». Όπως σημειώνει το dpa «ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο.

Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές, αφού η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «O πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην Ελλάδα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τα πολιτικά ηνία. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην εξουσία, τόσο πιο επίμονα προσπαθεί να πείσει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του δεν θα πρέπει να τους προκαλεί οποιονδήποτε φόβο.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει αναταραχή σε όλη την ήπειρο, όταν με την υπόσχεση περί αποχώρησης από όλες τις συμφωνίες του προγράμματος βοήθειας είχε φτάσει κοντά σε εκλογική νίκη. Τώρα ο Τσίπρας υπόσχεται να διατηρήσει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. ‘Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ελλείμματα’, είπε το βράδυ της Κυριακής ενώπιον της ελληνικής βουλής. Επίσης δεν σχεδιάζεται η ανάληψη νέων χρεών».

Ο Σαμαράς θέλει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο

 

Η Rheinische Post επιγράφει το δικό της άρθρο με τον τίτλο « Ο Σαμαράς διακινδυνεύει τη δύναμή του». Σύμφωνα με την εκτίμηση του αρθρογράφου «στην Ελλάδα της κρίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους διεθνείς πιστωτές. « Έτσι χθες βράδυ προτίμησε να επισπεύσει την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά το Φεβρουάριο. (…) Εάν εκλεγεί νέος πρόεδρος, ο Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει πολύ κακή εικόνα ως χώρα χρεοκοπημένη με αποτέλεσμα να την αποφεύγουν οι επενδυτές. Επίσης υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του Τσίπρα σε περίπτωση που κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως αύξηση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα προ της κρίσης. «Το χάος στις σχέσεις με τους δανειστές είναι προδιαγεγραμμένο σύμφωνα με διπλωμάτες», επισημαίνει η εφημερίδα.

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

«Έχει κάνει βήματα προόδου η Ελλάδα»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνει το σχόλιό της στον νέο ισοσκελισμένο ελληνικό προϋπολογισμό με την επισήμανση ότι παρά τη διαμάχη και τις αμφιβολίες για το κατά πόσο όντως είναι όντως ισοσκελισμένος, δεν θα πρέπει να συγκαλύπτειται το ότι η χώρα έχει κάνει βήματα προόδου. «Ακόμη και μια τρύπα χρέους 2 ή 3% (…) είναι πολύ πιο ανεκτή από τον ελληνικό τρόπο υπολογισμού των αριθμών (…) Το πολυσυζητημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης θα επιτρέψει τελικά στους Έλληνες να επιστρέψουν στις αγορές, κι αυτό θα πρέπει να αφαιρέσει τις πιέσεις προς την πολιτική τάξη, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις χώρες των δανειστών, των οποίων οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν στην κοινή τους γνώμη άλλο ένα επιτυχημένο πρόγραμμα σωτηρίας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει πάντως ότι οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη δεν έχουν παρέλθει αναφερόμενη στις επικρίσεις την καγκελάριο από το Παρίσι και τη Ρώμη. « Αυτήν την εποχή η Ελλάδα μοιάζει πιο ώριμη από ότι αυτές οι δύο οικονομικά δυνατές χώρες¨, καταλήγει στο σχόλιό της.

Η εφημερίδα Westfallen του Μπίλεφελντ στέκεται στη διαφορά μεταχείρισης της Γαλλίας και της Ιταλίας από τη μια πλευρά και της Ελλάδας από την άλλη, όπως προέκυψε χθες στο Eurogroup. Και συνεχίζει: «Μπορεί κανείς να προβάλει το επιχείρημα ότι η Αθήνα έσερνε για καιρό από τη μύτη τους εταίρους της με παραποιημένα στοιχεία, αλλά οι Έλληνες μπορούν να αποδείξουν ότι η μεταρρυθμιστική τους ικανότητα είναι μεγαλύτερη από αυτή όλων των άλλων κρατών του ευρώ. Γι αυτό είναι ορθό να παραμείνει κανείς σκληρός απέναντι στην Αθήνα, αλλά λάθος η επίδειξη ανεκτικότητας έναντι των άλλων. Το πρόβλημα με την τρόικα είναι ότι εκτελεί το οικονομικό πρόγραμμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την πολιτική κατάσταση. Για την Αθήνα αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει την φιλικά διακείμενη προς τις μεταρρυθμίσεις κυβέρνησης Σαμαρά».

Facebook Comments