Ανάλυση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κάνει η Citigroup. Oι αναλυτές αρχικώς εκτιμούν πως με την κίνησή του να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να μειώσει την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αυξήσει τις πιθανότητες να κερδίσει, τόσο στην εκλογή προέδρου, όσο και σε πιθανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όπως σημειώνει η Citi, ο Σαμαράς, διαχωρίζοντας την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές από τις διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα επανεξέταση και την παρακολούθηση τήρησης του μνημονίου, αυξάνει τις πιθανότητες να συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται για να αποφευχθούν γενικευμένες εκλογές, αφού μία συμφωνία με τους δανειστές πιθανόν να περιλαμβάνει πρόσθετες αντιλαϊκές περικοπές του προϋπολογισμού και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, πιθανά να αναγκαστεί το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει μία σαφή θέση σχετικά με το ενδεχόμενο συνέχισης του προγράμματος διάσωσης, πράγμα που μέχρι στιγμής απορρίπτει, υπογραμμίζει η Citi.

Οι βουλευτικές εκλογές θα αύξαναν την πολιτική αβεβαιότητα, συμπληρώνουν οι αναλυτές της Citi, αφού όπως τονίζεται, με βάση τις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό μεταξύ του 30%-39% των ψήφων. Μαζί με το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ , συγκεντρώνει 140 με 152 έδρες από το πιθανό νέο Κοινοβούλιο, αναφέρεται.

Η Citi πιστεύει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, θα καταφέρει να κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ενόψει και των εκλογών, ώστε να παρουσιαστεί η πρόοδος στο εκλογικό σώμα. Σε αντίθετη περίπτωση “η αποτυχία της Ελλάδας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μεγάλη αναταραχή στην οικονομία της σε αντίθεση με αυτά που πέτυχαν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κατά την έξοδό τους από τα δικά τους προγράμματα”.

Και καταλήγει η Citi: “Είναι επίσης θολό σε αυτό το στάδιο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζοντας ακόμα και ενδεχόμενες εκλογές θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συμμαχία με ένα άλλο κόμμα ή θα μπορούσε να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. Φαίνεται όμως ότι η πολιτική αβεβαιότητα για την Ελλάδα θα παραμείνει ακόμα και μετά από βουλευτικές εκλογές εάν αυτές λάβουν τελικά χώρα”.

Facebook Comments