Το δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον που εδώ και χρόνια επισκιάζει την χώρα μας, δίδαξε πολλά σε όλους μας. Σήμερα, βρισκόμαστε στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, και αυτό πρέπει να αφυπνίσει τις δράσεις μας σε όλους τους τομείς.

Η ανάγκη για ουσιαστικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και στην οικονομία μας, η σημασία της ανάπτυξης με απασχόληση, η δύναμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, ο δυναμισμός της επιχειρηματικότητας, είναι συστατικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε μία νέα αναπτυξιακή εποχή.

Προσπαθήσαμε σκληρά, εργαστήκαμε εντατικά με μεγάλες θυσίες και τώρα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι μπαίνουμε σε πορεία ανάκαμψης και σχεδιάζουμε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι βασικό θεμέλιo,  πάνω στo οποίo μπορούμε να θέσουμε τα οικοδόμημα της ανάπτυξης στην χώρας μας. Επιπρόσθετα, δομικό στοιχείο για μία πετυχημένη επιχείρηση είναι η εξωστρέφεια,  που μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Αυτή είναι η υγιής επιχειρηματικότητα που θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Σε αυτή την πορεία που έχουμε χαράξει,  οι προσπάθειές και οι πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε εδώ και έξη μήνες, πιάνουν τόπο :

  • από την πρώτη Συνάντηση γνωριμίας και απόψεων που συγκαλέσαμε στις αρχές Σεπτέμβρη με όλους τους φορείς, ενώσεις και οργανισμούς των νεοφυών επιχειρήσεων,
  • στην ειδική Ημερίδα για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα που διοργανώσαμε στην φετινή Δ.Ε.Θ στα τέλη Σεπτεμβρίου,  με μεγάλη παρουσία και επιτυχία
  • και στην διαρκή υποστήριξη και αναβάθμιση της πρωτοβουλίας StartUp Greece που σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται από το Υπουργείο. Η  www.startupgreece.gov.gr  αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής πρακτικής στο Ελληνικό κράτος, η οποία μέσω της ενημέρωσης, της δικτύωσης, της συνεργασίας και της συμβουλευτικής που παρέχει, στηρίζει κρίσιμα την νέα γενιά επιχειρηματιών στη χώρα μας.  Μάλιστα πριν από δύο εβδομάδες, η πρωτοβουλία αυτή, έγινε αντικείμενο μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο, υπογράφοντας και σχετικό «Μνημόνιο Συναντίληψης», ενώ σκοπεύουμε να την προτείνουμε και σε άλλες χώρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα και σε αυτό το πνεύμα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε συνεργασία με το www. startupgreece.gov.gr  και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, ένα workshop για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Στο «Εργαστήριο Ανταλλαγής Εμπειριών για την Ανάπτυξη Καινοτόμων Επιχειρήσεων» (Experience sharing Workshops – Growth of Innovative Industries) συμμετείχαν δεκάδες νέοι επιχειρηματίες από τους κλάδους της ασφάλειας διαδικτύου, της τεχνολογίας τροφίμων, της τεχνολογίας ιατρικής, των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας και τις τεχνολογίες ασφάλειας δεδομένων-συναλλαγών στο τραπεζικό κλάδο, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων-φορέων που εμπλέκονται με την startup επιχειρηματικότητα (incubators, venture capitals κλπ).

 Το Εργαστήριο που διήρκεσε δύο μέρες και ολοκληρώθηκε την 4η Δεκεμβρίου, συντονίστηκε από υψηλόβαθμα μέλη του Ισραηλινού οργανισμού StartUp Nation Central,  που διαθέτει υψηλό επίπεδο εμπειρίας και γνώσης στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, η πρωτοβουλία της «Startup Greece» είχε επιτυχία τόσο στην διοργάνωση όσο, και κύρια, στον στόχο της : την μεταφορά-ανταλλαγή εμπειριών και την ανάπτυξη σχέσεων,  για την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στους νέους Έλληνες επιχειρηματίες.

Παρουσιάστηκε το πολύ επιτυχημένο «οικοσύστημα» καινοτομίας για νέους επιχειρηματίες που εφαρμόζεται στο Ισραήλ, εδώ και χρόνια, αλλά και ιδέες και προτάσεις για την εφαρμογή ενός ανάλογου συστήματος στην Ελλάδα, ενώ αναλύθηκε διεξοδικά η περίπτωση παγκόσμιας εφαρμογής ενός «οικοσυστήματος» για καινοτόμες επιχειρήσεις. Στο εργαστήριο παρευρέθηκαν και μίλησαν στελέχη, από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδος και του Ισραήλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το workshop δέχτηκε πολύ καλές κριτικές και επιβραβεύτηκε η πρωτοβουλία οργάνωσής του, από  μέλη του επιχειρηματικού κόσμου που έδωσαν το παρόν στα σεμινάρια. Η θεματολογία είχε πολύ ενδιαφέρον και  απέδωσε καρπούς, καθώς δόθηκε η ευκαιρία συνεργασίας των επιχειρήσεων μεταξύ τους. Στα «round tables» ισραηλινές επιχειρήσεις μετέδωσαν την τεχνογνωσία τους και τις εμπειρίες τους στο χώρο της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματικής οργάνωσης. Οι παριστάμενοι αντάλλαξαν ιδέες και μπόρεσαν να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν από τους γύρους συζητήσεων. Ο απώτερος στόχος μας επετεύχθη. Η στήριξη, η εδραίωση και η ανάδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας είναι πιο άμεση από ποτέ.

Η επιχειρηματικότητα θα έχει την κεντρική θέση στην Ελλάδα που σχεδιάζουμε. Με τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, μέσα από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με την παροχή νέων χρηματοδοτικών ή άλλων εργαλείων, με την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, και φυσικά με την ανταλλαγή καλών πρακτικών με άλλες χώρες, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους Έλληνες επιχειρηματίες, ειδικά τους νέους, να κάνουν σταθερά και ασφαλή βήματα μέσα σε ένα φιλικό γι’ αυτούς περιβάλλον. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στην διεθνή επιχειρηματικότητα, αναδεικνύοντας ένα καινοτόμο και ευρηματικό προφίλ μίας χώρας που στηρίζεται στην οξυδέρκεια και την δημιουργικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της.

Η Ελλάδα έχει μέλλον. Ας το φέρουμε πιο κοντά.

Facebook Comments