Κύπρος: Πιο αισιόδοξη η ΚΤ για την οικονομία
Διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 και μικρότερη ύφεση για το 2014 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα
Διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 και μικρότερη ύφεση για το 2014 προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα
Στο οικονομικό της δελτίο Δεκεμβρίου 2014 η ΚΤ κάνει λόγο για «θετική προοπτική» για έξοδο από την κρίση και τονίζει τη σημασία των αναδιαρθρώσεων δανείων για εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών που θα τους επιτρέψει να δανείζουν την οικονομία.
Η ΚΤ αναφέρει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρόσφατης πανευρωπαϊκής άσκησης αξιολόγησης των τραπεζών που διενεργήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και την ΕΚΤ και στην οποία έλαβαν μέρος τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, αποτελεί μια από τις πλέον θετικές εξελίξεις του τελευταίου έτους.
Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται, μαζί με την εφαρμογή μια σειράς καθοριστικών διαθρωτικών αλλαγών, επανατοποθετεί το τραπεζικό σύστημα πάνω σε υγιείς βάσεις και δίδει πλέον τη δυνατότητα στον τραπεζικό τομέα να επικεντρωθεί στο βασικό του ρόλο και να συνδράμει αποφασιστικά στην οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου.
«Οι υγιείς και επαρκώς πλέον κεφαλαιοποιημένες τράπεζες θα είναι σε θέση να χορηγούν βιώσιμα δάνεια σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου», αναφέρει.
Αναφέρεται ότι τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν αυξήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε πολύ ικανοποιητικό, υπό τις περιστάσεις, βαθμό με προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης, ενώ ενδυναμώθηκε σημαντικά το τραπεζικό κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.
Τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν με την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους, ενώ η εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης έχει βελτιωθεί και οι αλλαγές θα είναι συνεχείς.
«Στη βάση των εξελίξεων αυτών, η ΚΤΚ θα μπορέσει τώρα να επικεντρωθεί και στο θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων, οι οποίες πρέπει να είναι λογικές, δίκαιες και βιώσιμες, γεγονός που από τη μια θα μειώσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από την άλλη θα έχει θετικές επιπτώσεις στα επιτόκια και στο γενικότερο οικονομικό κλίμα», τονίζεται.
Σε σχέση με την πραγματική οικονομία, σημειώνεται ότι οι εξελίξεις αν και αρνητικές, διαφαίνονται να είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες. Ενώ η πρόβλεψη της καταληκτικής δήλωσης της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου από την τρόικα τον Ιούλιο του 2014 για το τρέχον έτος αναφερόταν σε ύφεση της τάξης του 4,2%, στις πιο πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζεται συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,2% και 2,8%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα δε με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ΚΤΚ εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα είναι τελικά της τάξης του 2,6%.
Μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2015-2016, γύρω στο 0,8% και 2,1% αντίστοιχα. Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 κατά 0,4%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε οριακά αρνητικά επίπεδα της τάξης του -0,1% το 2014, αντικατοπτρίζοντας την πορεία του ΑΕΠ και να είναι οριακά θετικός το 2015 και το 2016 φθάνοντας στο 0,2% και 1,3% αντίστοιχα.
Για το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή τους για την πέμπτη αξιολόγηση, οι διεθνείς δανειστές τοποθετούσαν την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 στο 4,7% του ΑΕΠ.
Όμως, η πρόβλεψη αυτή είναι ήδη ξεπερασμένη, όπως διαφαίνεται και από τις πιο αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται σε έλλειμμα της τάξης του 4,4% και 3%, αντίστοιχα. Αυτές οι αναθεωρήσεις καθιστούν σχετικά πιο ευοίωνες και τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το 2015, νοουμένου φυσικά ότι θα συνεχιστεί η συνεπής και συνετή υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Σε σχέση με την πέμπτη αξιολόγηση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκε η πρώτη καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ως εκ τούτου, η πέμπτη αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα και η συνακόλουθη χρηματοδοτική ένεση ύψους €436 εκ. δεν καταβλήθηκε ως ήταν προγραμματισμένα.
«Φαίνεται όμως ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση, δηλ. οι διαφωνίες γύρω από το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις (η ψήφιση του οποίου σε συγκεκριμένη μορφή αποτελεί προαπαιτούμενη μνημονιακή υποχρέωση) τείνουν να επιλυθούν ώστε η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί στο σύντομο μέλλον», αναφέρει η ΚΤ.
«Συνολικά οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, στα δημοσιονομικά και στην οικονομία δημιουργούν μια θετική προοπτική για έξοδο της χώρας από την κρίση», τονίζεται.
Αυτό καταγράφεται και στις αναλύσεις των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι προχώρησαν πρόσφατα σε αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας. Οι αναβαθμίσεις αυτές αντανακλούν την σταδιακή αλλά σταθερή επανάκτηση της αξιοπιστίας των αγορών στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία ευρύτερα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και δεν πρέπει να παρασύρει σε εφησυχασμό. Ο τελικός στόχος είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, η διασφάλιση υγιών μακροοικονομικών συνθηκών και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Facebook Comments