Αύξηση της τάξης των 862 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο τον Μάρτιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους ανήλθε σε 2,178 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, από 1,316 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση για την εξόφλησή τους – σε έως 12 δόσεις ή και 24 δόσεις αν διαπιστώνεται αδυναμία του οφειλέτη.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο – στο οποίο συμπεριλαμβάνονται παλαιές οφειλές έως 31.12.2012 και νέες – ανήλθε σε 55,103 δισ. ευρώ, έναντι 55,307 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως το 24% των υπόχρεων για ΦΠΑ εξακολουθεί να μην υποβάλλει δήλωση στην εφορία, που σημαίνει ότι δεν καταβάλλει και τον φόρο.

Προκύπτει επίσης πως, το πρώτο τρίμηνο του έτους, από τις υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών υποβλήθηκαν 2.378 μηνυτήριες αναφορές για αδικήματα φοροδιαφυγής καθώς και 1.446 αναφορές προς την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Facebook Comments