Τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας αναπτύσσει η Bank of America Merrill Lynch, εκτιμώντας ότι οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα το επόμενο διάστημα είναι να μην δημιουργηθεί κυβέρνηση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και να μην υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. 

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα η εμπειρία από το 2014 προσφέρει τον οδηγό για το ποιες θα είναι οι προοπτικές για την Ελλάδα κατά το επόμενο έτος. Έτσι, βλέπει τα παρακάτω σενάρια:

– Το καλύτερο σενάριο για τις αγορές:

Η Ελλάδα αποφεύγει τις εθνικές εκλογές και συμφωνεί με την τρόικα
Αυτό το σενάριο θα απαιτήσει: 1) εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους στις 29 Δεκεμβρίου και 2) συμφωνία για την 6η αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής με την τρόικα.

Κατά την άποψη της Bank of America Merrill Lynch, αυτό που Θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες εξασφάλισης των 180 ψήφων για να εκλεγεί ο πρόεδρος είναι η κυβέρνηση να υποσχεθεί πρόωρες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σε αυτή την περίπτωση, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές ή από τα μικρά κόμματα θα αποφασίσουν να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο, προκειμένου να δώσουν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στην αγορά.

Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο για να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα για την 6η αναθεώρηση και να συμφωνήσει με την Τρόικα τους στόχους και τις προϋποθέσεις για το νέο πρόγραμμα.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί κάποιο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα μέχρι την άνοιξη, όταν και λήγουν σημαντικές σειρές ομολόγων.

– Δεύτερο καλύτερο σενάριο: πρόωρες εθνικές εκλογές, μετά από συμφωνία με την τρόικα

Σε αυτό το σενάριο, η αποτυχία να εκλεγεί νέος πρόεδρος Δημοκρατίας, θα πυροδοτήσει εθνικές εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, αυξάνονταςι την πολιτική αβεβαιότητα.

Το σημερινό πρόγραμμα προσαρμογής έχει λάβει παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά πιθανότατα οι ευρωπαϊκές αρχές να δώσουν και νέα παράταση, εάν υπάρχει μια ελληνική κυβέρνηση που να είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί.

Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα έχει σημαντικά περιθώρια διαπργμάτευσης με την τρόικα, καθώς θα είναι υπό την πίεση των χρηματοδοτικών αναγκών.

Ως εκ τούτου, θα περίμενε κανείς μια αρνητική αντίδραση στις αγορές, λόγω των καθυστερήσεων μιας συμφωνίας.
Η Bank of America Merrill Lynch, ωστόσο, δεν αναμένει καμία ουσιαστική αλλαγή σε ό, τι η τρόικα θα ζητήσει από την Ελλάδα μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση.

Η τρόικα με συνέπεια θα υποστηρίξει την Ελλάδα, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση η ίδια να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και να επιτυγχάνει τους στόχους της. Η απειλή της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων μηνών δεν άλλαξε τη στρατηγική αυτή και αναμένει ότι η τρόικα θα επιμείνει σε αυτό κατά το επόμενο έτος.

Σε περίπτωση που υπάρξει αποτυχία στην εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι επενδυτική ευκαιρία εάν: 1) το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει τις εκλογές και γρήγορα συμφωνήσει με την τρόικα, ή 2) ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει και, πιθανότατα μετά από κάποιες δύσκολες διαπραγματεύσεις, συμφωνήσει με την τρόικα.
Ο τελευταίος συνδυασμός είναι πιο δύσκολος, λαμβάνοντας υπόψη τις προεκλογικές εξαγγελίες, ωστόσο οι εταίροι του κόμματος σε πιθανή μελλοντική κυβέρνηση, μπορεί να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

Το χειρότερο σενάριο: Πολιτική παράλυση ή/και αδυναμία συμφωνίας με την Τρόικα

Το σενάριο της χειρότερης περίπτωσης είναι ένας συνδυασμός πολιτικής παράλυσης και αδυναμία συμφωνίας με την Τρόικα, μετά από πρόωρες εθνικές εκλογές.

Κατά την άποψη της Bank of America Merrill Lynch, ένα τέτοιο σενάριο ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητική αντίδραση της αγοράς στην Ελλάδα.

Η μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα περιοριζόταν, μόνο αν η ΕΚΤ έχει ήδη καθιερώσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εφ όσον η ίδια εξακολουθεί να θεωρείται από τις αγορές ως δανειστής έσχατης ανάγκης.

Facebook Comments