Η ισπανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιπλέον αύξηση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, ανακοίνωσε όμως την διατήρηση έως το 2015 της έκτακτης αύξησης του πρώτου και ενημέρωσε για την επιβολή και νέων φόρων στους τομείς του περιβάλλοντος και των τραπεζών.

«Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τους σημαντικότερους φόρους: τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικονομικού πλαισίου έως το 2016.

Λίγο μετά την άνοδό του στην κυβέρνηση στα τέλη του 2011, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε δρομολογήσει το πρωτοφανές για την ιστορία της χώρας πρόγραμμα λιτότητας, που περιελάμβανε κυρίως μία έκτακτη αύξηση του φόρου εισοδήματος, τον οποίο είχε υποσχεθεί πως θα μειώσει το 2014.

Η κυβέρνηση σήμερα απέκλεισε ταυτόχρονα μία αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος από 1ης Σεπτεμβρίου είχε εκτιναχθεί από το 18 στο 21% στην ανώτερη τιμή του και από το 8 στο 10% στην κατώτερη.

Αντίθετα, η έκτακτη αύξηση του φόρου εισοδήματος, που αρχικά προβλεπόταν μόνον για τα έτη 2012 και 2013, θα διατηρηθεί και για το 2014, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κριστόβαλ Μοντόρο.

«Όσον αφορά τη φορολογία επί του εισοδήματος, θα καταργήσουμε αυτήν την αύξηση το 2015, διότι για πριν δεν είναι εφικτό. Κατά συνέπεια αναβάλλουμε αυτή τη δέσμευση για το 2015», επεσήμανε.

Κατ’ αυτά, «εμείς θα ακολουθήσουμε τις συστάσεις της ΕΕ» για την αύξηση των φόρων και «δεν μας απομένουν άλλες κατηγορίες φόρων παρά η δημιουργία ενός φόρου για το περιβάλλον, για ορισμένες εγκαταστάσεις με ρυπογόνες επιπτώσεις», δήλωσε ο Μοντόρο.

«Επίσης θα επιβληθεί φορολογία σε ορισμένες επιχειρήσεις στις οποίες θα πρέπει να καταργήσουμε κάποιες απαλλαγές», πρόσθεσε.

«Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας φόρος για τις τράπεζες», του οποίου το ύψος απομένει να καθορισθεί και ο οποίος θα είναι «μετριοπαθής», δήλωσε ο Μοντόρο, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει «κάπου 250-300 εκατ. ευρώ».

Facebook Comments