Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι υψηλές, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας.

Τις επόμενες ημέρες έως το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει:

*1,55 δισ ευρώ προς το ΔΝΤ
*600 εκατ. ευρώ για το δεύτερο 15ήμερο των μισών του δημοσίου.
*1,3 δισ. ευρώ για την συνεισφορά της στις συντάξεις
*30 εκατ. ευρώ επιδόματα ΟΑΕΔ Μαΐου.

Ακόμη και αν περάσει τον σκόπελο του Ιουνίου, τον Ιούλιο η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις: στις 13 Ιουλίου (σ.σ νέα συνεδρίαση Eurogroup) πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ στις 20 Ιουλίου λήγει διπλή δόση 2,1 και 1,36 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Και τούτο όταν έρχεται παράταση στην υποβολή των φορολογιών δηλώσεων άρα και των εσόδων από φόρο εισοδήματος…..

Χρηματοδοτικά, στο τραπέζι είναι η αύξηση του ορίου των εντόκων (15 δισ. ευρώ σήμερα), η κάλυψη των τραπεζών άμεσα από την ΕΚΤ και η συμμετοχή στο πρόγραμμα χαλάρωσης.

Επίσης εκκρεμούν 1,8 δισ. ευρώ δόσης της ΕΕ, περίπου 6 δισ. ευρώ κερδών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες, τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και ακόμη 11 δισ. ευρώ περίπου από το δεύτερο δάνειο που το 2012 χρησιμοποιήθηκε για απομείωση χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση επιπλέον ζητά την κάλυψη των δόσεων προς την ΕΚΤ με την χρονική τους μετακύλιση απ ευθείας από το ESM.

Facebook Comments