Για τους ξένους επιχειρηματίες και τις διεθνείς αγορές, η λέξη «Ελλάδα» είναι μια βρώμικη λέξη. Προσπαθούν, όσο γίνεται, να μην έχουν σχέση μαζί της, ειδικά αν αυτές προϋποθέτουν χρήματα.

Το Bloomberg εστιάζει την προσοχή του στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας που έχει χτυπηθεί από την κρίση, αλλά έχει χάσει και την αξιοπιστία του στο εξωτερικό – δίχως να ευθύνεται άμεσα γι αυτό.

Η Globo Plc, μια εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε από τον Κωστή Παπαδημητρακόπουλο το 1997, συναντήθηκε πρόσφατα με επενδυτές στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να πουλήσει ομόλογα υψηλής εξυπηρέτησης που θα λήγουν το 2020 (ύψους 180 εκατομμύρια δολάρια). Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους, αλλά και για εξαγωγές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη σύνδεσή της με την Ελλάδα. Το 2010 είχε πωλήσεις που έφταναν στο 80% και τώρα έχουν πέσει στο 12%. Το άρθρο αναφέρει πως πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν πράξει το ίδιο: η Coca Cola Τρία Έψιλον και η ΦΑΓΕ έκαναν παρόμοιες κινήσεις λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους δυνητικούς ομολογιούχους.

Ο Αρούν Τζορτζ, αναλυτής της Canaccord Genuity Corp., με έδρα το Λονδίνο, σημειώνει πως οι εταιρείες, αν και είναι πραγματικά διεθνείς, άκουσαν αρκετά άσχημα σχόλια λόγω της διασύνδεσή τους με την Ελλάδα».

Η Coca Cola μετακόμισε το 2012 στην Ελβετία και άλλαξε ακόμη και το όνομά της. Η ΦΑΓΕ, από την μεριά της, ξεκίνησε από ένα μικρό κατάστημα γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αθήνα, και τον Οκτώβριο του 2012 μετακόμισε στο Λουξεμβούργο. Η Globo πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιό της στις επιχειρήσεις e-business το 2012 και επικεντρώθηκε στο διεθνές επίπεδο, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα της. Τα έσοδα της πέρυσι ανήλθαν σε 106 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τον Ματίας Ραμπ της S&P, η βαθμολογία που έλαβε η εταιρεία από τον οίκο αξιολόγησης είναι πολύ καλή, λόγω του διεθνούς αποτυπώματός της. Η εταιρεία διατηρεί μεγάλα γραφεία στο Λονδίνο, στο Πάλο Άλτο και στην Αθήνα. Κατά τον Ραμπ, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν εσωτερικές αναστατώσεις όπως γενικές απεργίες, διακοπές ρεύματος και διάφορα άλλα προβλήματα.

Ο Γιώργος Ζώης της Exotix στο Λονδίνο, αναφέρει: «Οι περισσότεροι επενδυτές αποφεύγουν την Ελλάδα λόγω του κινδύνου. Ωστόσο, δεν λένε όχι σε κάποιες φανταστικές ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με εταιρείες που έχουν καλές προοπτικές και διαθέτουν ταλαντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο.»

Facebook Comments