Με απόθεμα μετρητών €500 εκ. προσπαθεί να μετριάσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κυπριακό χρέος η κυβέρνηση. Σε εμπιστευτικό έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες στη βουλή, το υπουργείο οικονομικών σταχυολογεί τους βασικούς άξονες στρατηγικής για μεσοπρόθεσμη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Ένας από τους άξονες αυτούς είναι η αύξηση του αποθέματος μετρητών €200 εκ. που διαθέτει σήμερα το κράτος σε €500 εκ. μέχρι το τέλος του 2015. Με την αύξηση των μετρητών, το κράτος επιθυμεί να σηματοδοτήσει τη μείωση του κινδύνου που αντιμετωπίζει το κράτος, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει θετικά και το κόστος δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές.

Αν και το δημόσιο χρέος των €18,5 δισ. θα μπει από το 2015 σε τροχιά μείωσης λόγω της βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών, το υπουργείο εκτιμά στη στρατηγική του ότι οι κίνδυνοι θα παραμείνουν, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Οι κίνδυνοι

Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει το υπουργείο είναι ότι το 40% του χρέους της Κύπρου – περίπου €7,5 δισ. – λήγει την επόμενη εξαετία. Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο κρίνει ότι πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση του στις διεθνείς αγορές, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τη συσσώρευση των λήξεων χρέους τα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι να επιμηκυνθούν οι λήξεις του χρέους εκτός προγράμματος, δηλαδή των ομολόγων εξωτερικού και εσωτερικού που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Το γραφείο διαχείρισης του χρέους θέτει ως στόχο τη μείωση του βραχυπρόθεσμου χρέους στα €750 εκ. ή μέχρι το 5% του συνολικού χρέους.

Το μακροπρόθεσμο χρέος (χρέος πέραν του ενός έτους) θα πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι λήξεις του 2015 να περιοριστούν στα €1300 εκ. και του 2016 με 2018 στα €1750 εκ. και της περιόδου 2019 και μετά, μέχρι €2200 εκ.

Πέραν της συσσώρευσης των λήξεων τα επόμενα χρόνια, άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις €3 δισ. που εξέδωσε διαχρονικά το κράτος σε διάφορες οντότητες αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα. Για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τις εγγυήσεις, το κράτος περιλαμβάνει πλέον στον προϋπολογισμό ετήσια χρέωση €50 εκ. για πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν.

Στο θέμα του προγράμματος, το έγγραφο δεν αναφέρει οτιδήποτε για τις δυσκολίες εφαρμογής μέρους του προγράμματος που αφορά τις εκποιήσεις – θέμα, που ως γνωστό έχει «παγώσει» το πρόγραμμα.

Σημειώνει ωστόσο τη δυσκολία στην επίτευξη του στόχου είσπραξης €500 εκ. τα επόμενα δύο χρόνια από τις ιδιωτικοποιήσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος, αναφέρει, να υπάρχουν αντιδράσεις.

Οι βασικοί άξονες στρατηγικής

Για να μετριαστούν οι κίνδυνοι το κράτος θα πρέπει να έχει συνολική ρευστότητα €1 δισ. το 2015, εκ της οποίας η μισή πρέπει να είναι σε μετρητά.

Άλλος άξονας της στρατηγικής του υπουργείου είναι η δημιουργία αγοράς κυπριακών ομολόγων, με την εισαγωγή τακτικών δημοπρασιών γραμματίων δημοσίου και με την ενίσχυση του ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτών. Το υπουργείο εκτιμά ότι με την ενίσχυση της αγοράς ομολόγων, η έλλειψη συναλλακτικού ενδιαφέροντος για κυπριακά ομόλογα θα μετριαστεί. Αυτό θα περιορίσει την υπεραξία που «χρεώνουν» οι επενδυτές για κατοχή κυπριακών ομολόγων. Έτσι, αναφέρει το έγγραφο στρατηγικής, θα μειωθεί το κόστος δανεισμού του κράτους.

Αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης στρατηγικής είναι η βελτίωση των σχέσεων με εγχώριους και ξένους επενδυτές, με τακτικές πληροφοριακές συναντήσεις και διεύρυνση της επενδυτικής βάσης. Το υπουργείο εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει περισσότερη ορατότητα και ρευστότητα το κυπριακό χρέος, και θα μειωθούν οι αποδόσεις. Το έγγραφο κάνει επίσης λόγο για οργανωτικές αλλαγές στο γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Το κόστος δανεισμού

Βασικός στόχος της νέας στρατηγικής του υπουργείου είναι, βέβαια, η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται ότι σήμερα το μέσο κόστος φθάνει το 2,9%, που είναι το χαμηλότερο από το 2010.

Αυτό οφείλεται, βέβαια, στα χρήματα του προγράμματος. Το υπουργείου αναφέρει ότι το υφιστάμενο επιτόκιο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι μόλις 1% αλλά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα στα επίπεδα του 2,5%.

Facebook Comments