Το πρώτο της τεστ στο ιταλικό κοινοβούλιο περνά η “αντισυστημική” κυβέρνηση συνεργασίας Πέντε Αστέρων – Λέγκας την Τρίτη, καθώς η Γερουσία, άνω σώμα του ιταλικού κοινοβουλίου, θα κληθεί να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό σχήμα υπό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Τα δύο κόμματα διαθέτουν πλειοψηφία 167 εκ των 315 γερουσιαστών, οπότε δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην έγκριση της κυβέρνησής τους. Την έμμεση στήριξή του αναμένεται να εκφράσει και το ακροδεξιό κίνημα “Αδέλφια της Ιταλίας”, απέχοντας από την ψηφοφορία ώστε να μην καταψηφίσουν τη συμμαχική τους Λέγκα.

Τα δύο κόμματα, τα οποία ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει λαϊκιστικά, διατηρούν αρκετές προγραμματικές διαφορές και χρειάστηκαν τρεις μήνες για να συμφωνήσουν για συνεργασία, κυβερνητικό πρόγραμμα και “μοίρασμα” των υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Στην κυβέρνηση, ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετέχει και ο ευρωσκεπτικιστής καθηγητής Πάολο Σαβόνα, ο οποίος έγινε “πέτρα του σκανδάλου” όταν ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα αρνήθηκε τον διορισμό του στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω των θέσεών που είχε εκφράσει στο παρελθόν κατά του ευρώ.

Οι ηγέτες Πέντε Αστέρων και Λέγκας αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο να αναλαμβάνει επίσης το υπουργείο Εργασίας και Βιομηχανίας και τον Ματέο Σαλβίνι το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών.

Facebook Comments