ΣΕΒ: Η Ελλάδα καλείται να καλύψει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της τάξης των €100 δισ
Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα είναι στο 12,6% (έναντι 26% το 2007) όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι στο 20%
Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα είναι στο 12,6% (έναντι 26% το 2007) όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι στο 20%
Την απουσία από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ενός προγράμματος επενδυτικών μεταρρυθμίσεων με ποσοτικούς στόχους και μετρήσιμες δράσεις, επισημαίνει ο ΣΕΒ υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα καλείται σήμερα να καλύψει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της τάξης των 100 δισ. ευρώ που αφήνει πίσω της η πολυετής ύφεση».
Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα είναι στο 12,6% (έναντι 26% το 2007) όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι στο 20% και χώρες όπως η Ιρλανδία και η Τσεχία «τρέχουν» με ποσοστά επενδύσεων 33% και 26% επί του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει «μονόδρομο» το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15% ώστε να καταφέρει η χώρα να προσεγγίσει σε τέσσερα χρόνια τα ευρωπαϊκά επίπεδα επενδύσεων. «Δυστυχώς, η επενδυτική και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα της χώρας παραμένει μακριά από εκείνη της Ε.Ε. Παρά την μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών, απέχουμε σε όλους εκείνους τους δείκτες που ενθαρρύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις» παρατηρεί, τονίζοντας ότι «το επιχειρηματικό περιβάλλον και η άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό ζητούμενο».
Ο ΣΕΒ κρίνει ότι από το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας «απουσιάζει ένα πρόγραμμα που να καλύπτει όλες τις επενδυτικές μεταρρυθμίσεις, μιας και οι επενδυτές θέλουν φορολογική σταθερότητα, ξεκάθαρους κανόνες, και διαχρονική δέσμευση της πολιτείας», ενώ «απουσιάζουν επίσης αποτελεσματικοί μηχανισμοί υλοποίησης και επίλυσης προβλημάτων».
Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτει τις 14+1 μεταρρυθμίσεις που προκρίνεται ότι μπορούν να καλύψουν αυτή την «αδυναμία» – όπως σημειώνει – του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου και οι οποίες αναδείχθηκαν στο πλαίσιο δημοσκόπησης που διεξήχθη μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο του ΣΕΒ «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις».
Αναλυτικά, οι μεταρρυθμίσεις και οι πρακτικές που θεωρείται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στις επενδύσεις είναι:
Facebook Comments