Πρόγραμμα στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αργεντινή συμφώνησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Μπουένος Άιρες.

Το Μνημόνιο, που είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν, θα έχει διάρκεια τρία χρόνια και θα επιτρέψει στην λατινοαμερικανική χώρα να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται σε δολάρια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι ζήτησε την βοήθεια του ΔΝΤ πριν έναν μήνα, καθώς η μεγάλη αποδυνάμωση του πέσο έναντι του αμερικανικού νομίσματος ήγειρε τον κίνδυνο δημοσιονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Ντουχόβνε δήλωσε πως το Μπουένος Άιρες προτίθεται να αντλήσει 15 δισεκατομμύρια άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις θα εκταμιευτούν ανάλογα με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Ως αντάλλαγμα για τα δάνεια στήριξης η κυβέρνηση Μάρκρι δεσμεύεται να εξαλείψει έως το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα, που διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι, να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 9% έως το 2021 – σήμερα υπολογίζεται στο 25% – και να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα πάψει να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης.

 

Facebook Comments