Σε πορεία «βελούδινης εξόδου» προσανατολίζεται πλέον το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι δηλώνει επίσημα πως θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα μέχρι και το παρά πέντε του Eurogroup στις 21 του μήνα.

Χθες στη συνεδρίαση του Washington Group στο Παρίσι κυρίως Βερολίνο και ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπήθηκε και από τον κ. Πολ Τόμσεν αλλά και από τον επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν συνέχισαν να συμφωνούν ότι διαφωνούν.

Η Γερμανία επέμεινε στις θέσεις της για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που βρήκε εντελώς αντίθετους τους εκπροσώπους του Ταμείου με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ξανά λευκός καπνός.

Στην τακτική ενημέρωσή του όπως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επέμεινε ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να συζητά με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το χρέος αν και ο χρόνος είναι λίγος.

Ωστόσο άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να μην μετέχει ως επίσημος χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ως τεχνικός σύμβουλος: «ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στενά με την Ελλάδα μέσω μίας μεταμνημονιακής εποπτείας και την παροχή συμβουλών. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι και μετά τη λήξη του προγράμματος», τόνισε.

Θετική γνωμοδότηση

Το κλειδί της βελούδινης εξόδου έγγκειται αφενός στο γεγονός ότι προετοιμάζει για τις επόμενες μέρες αποστολή για αξιολόγηση του άρθρου IV του Ταμείου (κάτι που δεν γίνεται για χώρες στις οποίες το Ταμείο έχει Μνημόνιο) και στη σημείωση του κ. Ραις ότι στην έκθεση βιωσιμότητας που θα συνοδεύει την έκθεση της αξιολόγησης για την Ελλάδα η γνωμοδότηση για τη βιωσιμότητα θα είναι θετική. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι κ. Ράις τόνισε το γεγονός ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καλύτερες δυνατές παραδοχές για την Ελλάδα

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι παρούσα και στη σύνοδο κορυφής των G7 που θα γίνει σε λίγες μέρες αλλά και στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς για το εάν το θέμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει τη συνοδό των ηγετών της G7 στον Καναδά ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει: «Δεν έχω κάποια ενημέρωση για το εάν στο G7 θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα», είπε. Σημείωσε πάντως ότι η Κρ. Λαγκάρντ θα βρίσκεται στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, συσχετίζοντας τη συμμετοχή της με την παρουσίαση της έκθεσης του «άρθρου 4» για την ευρωζώνη.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την προοπτική ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που θα διασφαλίζει την πρέπουσα ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ακολουθώντας τους δικούς του κανόνες επιδιώκει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», είπε για να καταλήξει: «Είμαστε ενεργά δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

Δεν τα θέλουμε…

Στο μεταξύ Ελληνας αξιωματούχος κοντά στη διαπραγμάτευση άφηνε να εννοηθεί ότι και η Αθήνα επιθυμεί την αποχώρηση του ΔΝΤ. Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του Washington Group τόνιζε ότι ένας από τους από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην προσφορά ελάφρυνσης χρέους της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και να φέρει πίσω στη χώρα επενδυτές μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε»

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωνε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις σε άνοδο.

«Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.

Έγκριση δόσης

Στο μεταξύ την πρώτη έγκριση εκταμίευσης πήρε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου η οποία εκκρεμεί από το κλείσμο της τρίτης αξιολόγησης τον περασμένο Ιανουάριο . Ως γνωστό η εκταμίευση είχε συνδεθεί με την πρόοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων του Δημοσίου. Σήμερα θα γίνει συνεδρίαση του ESM όπου αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την εκταμίευση του 1 δισ. στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες εξέτασαν και την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν όσο και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα αξιολογηθούν με βάση συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους (π.χ. η απονομή καθυστερούμενων συντάξεων αλλά και ληξιπρόθεσμών του Δημοσίου). Η προτροπή των ξένων τεχνοκρατών είναι να επιταχυνθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ώστε να είναι όλα έτοιμα ως τις 14 του μήνα.

Facebook Comments