Τελευταία συνεδρίαση για το 2014 με τους επενδυτές και τους traders να βρίσκονται σε διακοπές και με τη ρευστότητα στις αγορές να είναι σημαντικά περιορισμένη. Κάνοντας μια πολύ μικρή ανασκόπηση στο 2014, θα εντοπίσουμε ιδιαίτερα εύκολα τα θέματα που κυριάρχησαν στις αγορές.

Forex

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2014 ήταν η χρονιά του δολαρίου με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται έναντι όλων των νομισμάτων των G10 αλλά και των αναδυόμενων νομισμάτων. Από τα G10, το ευρώ και το γεν σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου, ενώ από τα αναδυόμενα νομίσματα, η ισοτιμία USD/RUB ενισχύθηκε κατά 78,46%. Στο παρακάτω γράφημα παρατηρούμε την απόδοση του δολαρίου έναντι οκτώ από τα G10.

Εμπορεύματα

Η άνοδος του δολαρίου σημαίνει και πτώση για τα εμπορεύματα. Φυσικά το πετρέλαιο ξεχωρίζει με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες από 45% ενώ υπάρχει και μια θετική έκπληξη. Ο καφές σημειώνει κέρδη 48,87% για το 2014.

Χρηματιστήρια

Οι αμερικανικοί δείκτες ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές με τα ιστορικά υψηλά να είναι συνεχόμενα, ακόμα και μέχρι σήμερα. Κέρδη πάνω από 10% για S&P 500 και Nasdaq. Ακολούθησε ο Dow Jones, o Nikkei, πολύ μικρά κέρδη για τη Γερμανία και φυσικά τεράστιες απώλειες για την Ελλάδα (-29,52%) και για τη Ρωσία (-45,40%).

Facebook Comments