Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς επιβεβαιώνει δυο πράγματα: πρώτον, ότι το δολάριο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και το 2015 και δεύτερον ότι, τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια δε δείχνουν διατεθειμένα να μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτό, γεγονός που δεν επιτρέπει την έναρξη μιας έστω και βραχυπρόθεσμη, διορθωτικής κίνησης για το αμερικανικό νόμισμα.

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και η διάθεση της Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, είναι ενέργειες που στηρίζουν και θα στηρίξουν ακόμα περισσότερο το δολάριο. Από την άλλη, δυσκολίες θα υπάρξουν για τα υπόλοιπα G10 νομίσματα, των οποίων τα θεμελιώδη δεν είναι και ιδιαίτερα ισχυρά.

Η ισοτιμία EUR/USD ξεκίνησε τη χρονιά με νέες πιέσεις και πλέον διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα συναλλαγματικά αποθεματικά του ΔΝΤ εμφάνισαν αξιοσημείωτη μεταβολή. Συγκεκριμένα το ευρώ, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002 (22,6%), ενώ το δολάριο σημείωσε αύξηση στα 63,6% και στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2011. Είναι εμφανές ότι για το δολάριο, υπάρχει ζήτηση από παντού.

Το πετρέλαιο συνεχίζει να σημειώνει απώλειες και όσο συμβαίνει αυτό τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για κάποιο ατύχημα στην αμερικανική αγορά ομολόγων. Αναφερόμαστε στα ενεργειακά ομόλογα τα CDS των οποίων εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα. Αν το πετρέλαιο «σπάσει» και τα $50, οι πωλήσεις θα επιταχυνθούν και τα ενεργειακά CDS θα χτυπήσουν «κόκκινο».


Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και οι επαναγορές μετοχών από τις εταιρείες του S&P 500. Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το 2014 υπήρξε ένα στοιχείο που σημείωσε γενικότερη άνοδο και που το 2015 αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αγορές. Το στοιχείο αυτό είναι η μεταβλητότητα. Στον παρακάτω πίνακα, υπάρχουν 26 δείκτες μεταβλητότητας εκ των οποίων, μόνο οι δυο σημείωσαν πτώση.


Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πτώση της μεταβλητότητας (χρυσός) δε συνοδεύτηκε από άνοδο του χρυσού και η άνοδος της μεταβλητότητας (S&P 500) δε συνοδεύτηκε από πτώση του δείκτη, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο το 2015, αλλά και πιο δελεαστικό για τους traders.

Επιπλέον, ο VIX συμπληρώνει ήδη μια επταετία από τα υψηλότερα επίπεδά του (σε αυτό το διάστημα) και τρία συνεχόμενα χρόνια κάτω από το 20. Την ίδια ώρα και ο S&P 500 μπαίνει στη δική του επταετία ανόδου. Και τα τελευταία 30 χρόνια οι επταετίες τηρούνται ευλαβικά.

Σχετικά με το 2015 και τις πιθανές καλύτερες επενδυτικές τοποθετήσεις, θα παρουσιάσουμε μια στρατηγική που χρησιμοποιείται ευρέως από μεγάλους hedge fund managers, με τις όποιες προσθήκες φυσικά. Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, οι χειρότερες αποδόσεις της χρονιάς που φεύγει, αποτελούν τα καλύτερα στοιχήματα της χρονιάς που έρχεται. Το 2014 έκλεισε όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας.


 

Facebook Comments