Όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές στο ForexReport.gr, τα σενάρια για την πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι πάρα πολλά. Κανένας δε μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα πιο από αυτά είναι το πιθανότερο, πιο δεν έχει καμία βάση και πιο συγκεντρώνει αρκετές αλήθειες. Ακόμα περισσότερο, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις συμμαχίες σε αυτό τον πόλεμο τιμών για το μαύρο χρυσό.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία όμως, είναι ότι από την Τρίτη μια νέα εποχή ξεκίνησε για το μαύρο χρυσό. Την Τρίτη, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, υπέγραψε την απελευθέρωση των εξαγωγών πετρελαίου από την Αμερική προς τον υπόλοιπο κόσμο, τερματίζοντας μια ιδιότυπη συνθήκη, σαράντα ετών, σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου απαγορεύονταν. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για αμερικανικό πετρέλαιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Στη νέα συμφωνία που υπέγραψε το Υπουργείο Εμπορίου γίνεται ξεκάθαρο πιοι τύποι πετρελαίου επιτρέπεται να εξάγονται. Δεν αποτελεί ψέμα ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου καθώς η Σαουδική Αραβία αυξάνει διαρκώς το μερίδιο αγοράς της, μειώνοντας καθημερινά την τιμή του μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με νέες εκθέσεις, οι μεγάλες εταιρίες shale gas στην Αμερική, είναι σε θέση να πουλήσουν πετρέλαιο ακόμα και σε τιμές $40-$45.

Ποιες θα μπορούσε να είναι οι επιπτώσεις;

Αν η παραπάνω παραδοχή για τις αμερικανικές εταιρίες είναι αληθής, τότε το πετρέλαιο βρίσκεται πράγματι σε πολύ υψηλά επίπεδα και η Σαουδική Αραβία αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές οδηγώντας ακόμα και στα όρια που προαναφέρθηκαν, καθώς είναι φανερό ότι αν πρόκειται για πόλεμο μεριδίων, ο ισχυρότερος θα επιβιώσει.

Επιπλέον, ακόμα και αν οι τιμές δεν είναι σε θέση να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να παραμείνουν σε επίπεδα κάτω των $85 για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές αλλά και οικονομικές συνέπειες. Ξεκινώντας από τιςοικονομικές συνέπειες, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα αποτελέσουν μια σημαντική στήριξη για την παγκόσμια οικονομία και για την κατανάλωση η οποία πλήττεται από την υψηλή ανεργία και τους φόρους.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, αναμένεται να έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εντάσεων σε δυο τομείς: πρώτον εντός των ίδιων των χωρών που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου και δεύτερον, γενικότερες εξωτερικές συρράξεις.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2015 θα είναι μια καυτή χρονιά για τις αγορές και για τις διεθνείς εξελίξεις.

Facebook Comments