Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνειά της για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, παρά τις επικείμενες εκλογές, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ.

«Περιμένουμε και θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες», είπε η κ. Κοτέ, σημειώνοντας ότι το ερώτημα για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανοίγει μια υποθετική συζήτηση σχολιάζοντας το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι το Βερολίνο είναι πλέον πιο δεκτικό στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρωνόμισμα.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υποθετική έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, επισήμανε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει νέους μηχανισμούς, οι οποίοι περιορίζουν την απειλή μετάδοσης. «Ο κόσμος έχει προφανώς προχωρήσει μπροστά από το 2012, και στο μεταξύ έχουμε δημιουργήσει αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, προκειμένου να σταθεροποιούν την Ευρωζώνη», δήλωσε η κ. Κοτέ και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα έχουν θεσμοθετηθεί προκειμένου να βοηθούν να μπαίνει ένα «φρένο» σε κάποιες μορφές μετάδοσης.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι επιθυμητή, τόνισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ. Όπως επισήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυβέρνησή δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με το εάν είναι επιθυμητή ή όχι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επιμένοντας στο ότι η γερμανική πολιτική πάντα είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης χωρίς να απολεσθεί κανένα μέλος της.

Την ίδια ώρα, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική του χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι σε διαφορετική κατάσταση από ότι το 2010, επειδή τώρα έχει τείχος προστασίας. «Είναι στο δικό μας συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά, εάν ο κ. Τσίπρας κερδίσει και τηρήσει τις υποσχέσεις του – διώχνοντας την τρόικα και αθετώντας τις δεσμεύσεις για τη διάσωση (της Ελλάδας) -τότε βλέπω προβλήματα. Το κράτος θα χρεοκοπήσει» προειδοποίησε στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Μπάρτλε.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου, αλλά η ευρωζώνη δεν μπορεί να εκβιάζεται και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, διεμήνυσε στο μεταξύ ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

H Γερμανία είναι πρόθυμη να αφήσει την Αθήνα να αποχωρήσει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει, αν η επόμενη κυβέρνηση δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Βild επικαλούμενη και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι το Βερολίνο θεωρεί αντιμετωπίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Facebook Comments