Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα άνοδο στο χρυσό;
Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα άνοδο στο χρυσό;
Τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα άνοδο στο χρυσό;
Από τη στιγμή που ο χρυσός βρέθηκε υπό κατάρρευση αναλύσαμε όλους τους παράγοντες που κατά την άποψή μας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πτώση του πολύτιμου μετάλλου. Στην σημερινή ανάλυση θα επιχειρήσουμε να κλείσουμε τον κύκλο των αναζητήσεων στο χρυσό και θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ένα πλαίσιο για τη μελλοντική κίνηση του χρυσού.
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι σημαντικό ρόλο στην πτώση του χρυσού έχουν διαδραματίσει δυο καθοριστικοί παράγοντες. Ο πρώτος λόγος είναι η δραματική μείωση των εκτιμήσεων για αύξηση του πληθωρισμού και ο δεύτερος λόγος είναι ή άνοδος του δολαρίου η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η Fed εδώ και πολλές εβδομάδες έχει αρχίσει να δείχνει μια διάθεση απόσυρσης των μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Εδώ είναι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα. Η κατάρρευση των πληθωριστικών προσδοκιών δεν είναι κάτι το οποίο συνέβη σήμερα. Υψηλός πληθωρισμός δεν υπήρξε ποτέ τα τελευταία δέκα χρόνια. Αν υπήρχε ένας φόβος αυτός ήταν ο υπερπληθωρισμός ο οποίος λανθασμένα είχε υποδειχθεί ως απειλή, με αποτέλεσμα να στηρίζει την άνοδο όποτε οι άλλες θεμελιώδεις στηρίξεις εξέλιπαν.
Θεωρούμε ως το βασικό παράγοντα της αδυναμίας του χρυσού την άνοδο του δολαρίου που υποστηρίχθηκε από την οπισθοχώρηση της Fed όσον αφορά τη συνέχεια της νομισματικής στήριξης προς την αμερικανική οικονομία. Όμως, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία είναι άκρως προβληματικά.
Όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των σκέψεων της Fed, κατά την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη. Εάν υπάρξει μια δήλωση που θα ανατρέπει την ιδέα της απόσυρσης της στήριξης, τότε ο χρυσός θα καλύψει το χαμένο έδαφος και θα βρεθεί στα προ της μεγάλης πτώσης επίπεδα ($1530-$1550).
Τεχνικά υπάρχουν δυο σημαντικά στοιχεία. Η μεγάλη πτώση του χρυσού δεν συνοδεύτηκε από κάποια αντίστοιχα μεγάλη κίνηση σε άλλες αγορές (πλην της αγοράς πολύτιμων μετάλλων). Ούτε υπήρξε κάποια συνταρακτική αλλαγή στο θεμελιώδες υπόβαθρο. Η άνοδος, τύπου V, από τα χαμηλά συνήθως οδηγεί σε «μάζεμα» των απωλειών.
Επίσης το δολάριο βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη μακροπρόθεσμη αντίσταση. Αν η Fed δώσει το έναυσμα για συνέχεια της στήριξης, το δολάριο θα καταρρεύσει και ο χρυσός θα επωφεληθεί διπλά.
Χρήστος Αλωνιστιώτης, DailyFX Market Analyst
Facebook Comments