O δείκτης δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index (Ticker: USDOLLAR) οδεύει προς την τέταρτη ημέρα υποχώρησης στον απόηχο του απογοητευτικού ΑΕΠ πρώτο τριμήνου που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στις ΗΠΑ που δείχνει ότι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των κρατικών δαπανών επέφερε σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία.

Επίσης, την Παρασκευή η καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξε ότι μπορεί να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της με τις θετικές μετρήσεις το 2013 τουλάχιστον αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του έτους: η φορολογία εισοδήματος έχει αυξηθεί και η επίδρασή της είναι πλέον ορατή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί και το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Ευρύτερα σήμερα τα commodity currencies εμφανίζονται ενισχυμένα λαμβάνοντας ώθηση από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας την περασμένη εβδομάδα. Αν και η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι είναι πιθανό να κρατήσει στάση αναμονής για το υπόλοιπο του 2013, είναι αυξημένες οι προσδοκίες ότι μια περαιτέρω εσωτερική πίεση στην αγορά κατοικίας θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Έκπληξη προκαλεί και η άνοδος στο δολάριο Αυστραλίας παρ’ όλο που οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών. Με τα στοιχεία πληθωρισμού α’ τριμήνου να απογοητεύουν την περασμένη εβδομάδα, είναι πιθανό η Τράπεζα της Αυστραλίας να παρουσιάσει μια πιο απαισιόδοξη εικόνα την ερχόμενη Τρίτη. Αν και μια μείωση των επιτοκίων είναι απίθανη αυτή τη στιγμή, αναμένεται τουλάχιστον μια πτώση κατά 25 μονάδες βάσης στο βασικό επιτόκιο το δ’ τρίμηνο του 2013.

Στην αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη, η περαιτέρω συρρίκνωση των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων σε σχέση με αυτά του «πυρήνα» έδωσαν ώθηση στο ευρώ. Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου βρέθηκε να υποχωρεί στο 1,161% (-9,0 μονάδες βάσης), ενώ αυτή του αντίστοιχου ισπανικού μειώθηκε στο 1,792% (-8,3 μονάδες βάσης). Αντίστοιχα μειώθηκαν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων: του ιταλικού στο 3,945% και του ισπανικού στο 4,200%.

Facebook Comments