La Republica: Μυστικό σχέδιο κατά της χρεοκοπίας
Σε «μυστικό σχέδιο κατά της χρεοκοπίας» αναφέρεται ο αναλυτής της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα Έττορε Λιβίνι
Σε «μυστικό σχέδιο κατά της χρεοκοπίας» αναφέρεται ο αναλυτής της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα Έττορε Λιβίνι
«Ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται στο παρασκήνιο με τους γεφυροποιούς των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού που να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, βγάζοντας από το μαγικό καπέλο μια λύση που να επιτρέπει σε όλους να πουν ότι νικήσανε, καθιστώντας δυνατή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Τρόικα» γράφει ο Λιβίνι.
Η Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι πρόκειται για μια «μείξη ανάμεσα σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, ο μέσος χρόνος της οποίας σήμερα είναι τριάντα δύο έτη και σε μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι σήμερα στο 1,5%, ελαφρύνοντας το βάρος των δανείων της Αθήνας και απελευθερώνοντας ,συγχρόνως, πόρους για τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, με τον τρόπο αυτό «η Άγγελα Μέρκελ θα μπορέσει να εγγυηθεί στα γεράκια του Βορρά, ότι η Ελλάδα, έστω και με ιδιαίτερα συμφέρουσες προϋποθέσεις, θα πληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ».
Ο Ιταλός αναλυτής, θεωρεί, πάντως, πως «όλοι είναι πεπεισμένοι, ακόμη, τελικά, και τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει όλο της το δημόσιο χρέος, το οποίο αγγίζει το 175% του ΑΕΠ, με τα ισχύοντα επιτόκια της αγοράς» και, κατά συνέπεια, «η επαναδιαπραγμάτευση δεν αφορά το αν, αλλά το πότε».
Die Zeit: Συμβιβασμό με Τσίπρα εξετάζει Γερμανία
«Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της και στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα – παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται στο μεταξύ λιγότερο επιθετικός από ό,τι πριν από μερικούς μήνες, το οποίο θεωρείται ως ένδειξη ότι θα ήταν ανοιχτός για διαπραγματεύσεις. Στην ΕΕ κάνουν ήδη συγκρίσεις με τον Λούλα, ο οποίος ως υποψήφιος είχε προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές και ως Πρόεδρος πήγε τη χώρα μπροστά. Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικό θα ήταν ένα τέτοιο σενάριο. Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα – ίσως μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Σε αντάλλαγμα ο Τσίπρας θα παραιτείτο από κάποιες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Ένα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται».
Στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Η Επιτροπή ετοιμάζεται για την έλευση του Αλέξη Τσίπρα» και υπότιτλο «Πηγές δεν αποκλείουν τη νίκη του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θεωρούν πιθανό ένα “Grexit”». Όπως αναφέρεται η ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πλέον ένα από τα πιθανά σενάρια που λαμβάνει υπόψη της η Επιτροπή Γιούνκερ, ακόμα και αν το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι οριακό. «Προετοιμαζόμαστε διακριτικά γιατί χρειαζόμαστε μια στρατηγική που να λαμβάνει υπόψη διάφορα σενάρια» αναφέρει στο έντυπο παράγοντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχρεωθεί να σχηματίσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να κυβερνήσει. Όλα θα εξαρτηθούν από αυτή τη συνεργασία και από το πρόγραμμά της, αναφέρεται στο δημοσίευμα .
Στην εφημερίδα Le Soir , δημοσιεύεται εξάλλου ανάλυση του οικονομολόγου Πολ Ντε Γκρου, καθηγητή στο LSE, που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο των συζητήσεων και της κερδοσκοπίας. Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες ενός σεναρίου εξόδου της Ελλάδας, ενός “Grexit”, για την Ευρωζώνη; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα. Μέχρι πρόσφατα, η επίσημη θέση ήταν ότι ένα Grexit θα αποσταθεροποιούσε την ευρωζώνη, διότι θα δημιουργούσε ένα φαινόμενο ντόμινο ωθώντας και άλλες χώρες προς την έξοδο. Το σενάριο αυτό έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία.
Όμως, η επίσημη ρητορική άρχισε να αλλάζει. Τώρα ακούμε τη Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει ότι, εν πάση περιπτώσει, ένα Grexit δεν θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα για τη ζώνη του ευρώ.
Τέλος στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe δημοσιεύεται κύριο άρθρο στο πλαίσιο του οποίου γίνεται το ακόλουθο σχόλιο σχετικά με την Ελλάδα: «Ελλάδα και ευρώ: πολιτική και νομική σύγχυση. Επί του παρόντος, ο καθένας ερμηνεύει τους κανόνες που διέπουν το ενιαίο νόμισμα όπως νομίζει. Ορισμένοι δηλώνουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη αν δεν σεβαστεί τους κανόνες, άλλοι επιχειρηματολογούν ότι η ιδιότητα μέλους στο ενιαίο νόμισμα είναι ανέκκλητη. Και μια τρίτη ομάδα πιστεύει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιανουαρίου θα αρνηθεί να υπακούσει στους κανόνες και θα πρέπει αυτομάτως να αφήσει το ευρώ, ενώ άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτό είναι νομικά αδύνατο. Πολλοί πιστεύουν όταν μια χώρα αφήσει την ευρωζώνη θα πρέπει να αποχωρήσει ταυτόχρονα και από την ΕΕ».
«Αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου με εξαιρετική ανυπομονησία». «Όπως γνωρίζουμε, οι νομικές μάχες μπορούν να διαρκέσουν πολύ, ενώ μεγάλες αποφάσεις θα πρέπει ληφθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Προφανώς, η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο προκειμένου να αποφύγει τη σύγχυση των αγορών και τις εικασίες των χρηματοοικονομικών κύκλων (οι οποίες ήδη υπάρχουν!). Οι πολιτικοί θα πρέπει να δράσουν γρήγορα, αλλά δεν ξέρουμε πώς».
Βίνερ Τσάιτουνγκ: Μόνον με περισσότερη αυτοσυγκράτηση της Γερμανίας θα βρεθεί στο προσκήνιο η Ευρώπη
Μόνον εάν η Γερμανία είναι πιο συγκρατημένη, θα βρεθεί στο προσκήνιο η Ευρώπη, καθώς, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Γερμανοί δεν είναι και τόσο αγαπητοί στην Ευρώπη, συμπεραίνει το σημερινό κύριο άρθρο του αρχισυντάκτη της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ», Ράινχαρντ Γκέβαιλ, που με τίτλο «Grexit», ασχολείται με τις προειδοποιήσεις που απευθύνονται «σκόπιμα προς τον ελληνικό πληθυσμό για τη στάση του στις εκλογές».
Όπως αναφέρεται εισαγωγικά, η γερμανική κυβέρνηση διέρρευσε μέσω του «Ντερ Σπίγκελ» ότι είναι πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ένα «Grexit», κάτι που απευθύνεται προπάντων προς τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος θέλοντας οπωσδήποτε να διατηρήσει το ευρώ, προσέρχεται στις 25 Ιανουαρίου στις κάλπες και «η απειλή με την αποπομπή είναι βέβαια μάλλον μια έμμεση προτροπή να μην αφήσει να γίνει και πολύ ισχυρό το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που αποτελεί «ένα νέο πολιτικό φαινόμενο, που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το βλέπει συχνά τα επόμενα χρόνια».
Οι 28 χώρες της ΕΕ είναι τόσο στενά συνδεδεμένες ώστε μια εκλογική νίκη ενός κόμματος το οποίο επιθυμεί να αναστείλει ή να αγνοήσει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, μπορεί να ανατρέψει το συνολικό σχεδιασμό, και αν τώρα ο αριστερός πολιτικός Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση νίκης του, «καταβυθίσει το πακέτο λιτότητας, όπως κάποτε ο ελληνικός στόλος τους Πέρσες», αυτό θα σήμαινε το τέλος της κοινότητας αλληλεγγύης, σημειώνει ο αρθρογράφος. Δηλαδή, όπως προσθέτει, Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έλεγχος προϋπολογισμού και Τραπεζική Ένωση δεν θα είχαν καμιά αξία, εάν μια νέα εκλεγμένη εθνική κυβέρνηση μπορούσε να κάνει αυτό που προς στιγμή θεωρούσε σωστό.
Αυτή η προειδοποίηση, που η Γερμανία θέτει τώρα στους Έλληνες, θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό επιδιώκεται, επισημαίνει ο αρχισυντάκτης της «Βίνερ Τσάιτουνγκ», ωστόσο, όπως συμπληρώνει, θα ήταν πολύ πλεονεκτικό εάν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μπορούσε να δράσει και αυτός πολιτικά.
Διαφορετικά, τονίζει ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως εν έτει 2015 το Βερολίνο έγινε πρωτεύουσα της Ευρώπης και αυτό θα επηρέαζε πολύ περισσότερο τις προσπάθειες ενοποίησης της Ευρώπης απ’ ό, τι οι Έλληνες.
Facebook Comments