Σε καθεστώς ημιαπασχόλησης μία στις τρεις μητέρες στην Ε.Ε.
Eurostat: Σε καθεστώς ημιαπασχόλησης μία στις τρεις μητέρες στην Ε.Ε.
Eurostat: Σε καθεστώς ημιαπασχόλησης μία στις τρεις μητέρες στην Ε.Ε.
Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα ποσοστά των ημιαπασχολούμενων γυναικών αυξάνονται όταν αποκτούν παιδιά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών παραμένουν σταθερά.
Ειδικότερα, το 2011 στην ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 25- 54 ετών, με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των έξι ετών, είχε μερική απασχόληση, ενώ οι γυναίκες με τρία ή περισσότερα παιδιά ημιαπασχολούνταν σε ποσοστό 50%. Για τους άντρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν αισθητά χαμηλότερα (5 και 7% αντιστοίχως).
Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, το 2011, ημιαπασχολούνταν το 10,2% των γυναικών με ένα παιδί κάτω των έξι ετών (έναντι 3% στους άνδρες) και το 13,7% των γυναικών με τρία ή περισσότερα παιδιά (έναντι 2,7% στους άνδρες).
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους Έλληνες χωρίς παιδιά, ημιαπασχολούνται το 8,4% των γυναικών (22% στην ΕΕ) και το 4,4% των ανδρών (7% στην ΕΕ).
Τα υψηλότερα ποσοστά ημιαπασχολούμενων γυναικών με παιδιά σημειώνονται στην Ολλανδία (πάνω από 81%), στην Αυστρία (πάνω από 60%), στη Γερμανία (πάνω από 56%) και στη Μ. Βρετανία (πάνω από 48%).
Εξάλλου, η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γυναικών σε διοικητικές θέσεις (23%) στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα (24%) και ακολουθεί η Κύπρος (15%). Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών σε θέσεις στελεχών επιχειρήσεων, καταγράφονται στη Λετονία (45%), στην Ουγγαρία (41%) και στη Γαλλία (40%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 33%.
Τέλος, επισημαίνεται ότι στην ΕΕ, οι γυναίκες εκπαιδευτικοί είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το 85% των δασκάλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι γυναίκες, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι γυναίκες κατέχουν το 59% και στην τριτοβάθμια το 40%.
Facebook Comments