Το «Boyhood» ο μεγάλος νικητής στις Χρυσές Σφαίρες
Το «Boyhood» ο μεγάλος νικητής στις Χρυσές Σφαίρες
Το «Boyhood» ο μεγάλος νικητής στις Χρυσές Σφαίρες
Το «ξενοδοχείο Grand Budapest» του Αμερικανού Γουές Αντερσον βραβεύτηκε ως η καλύτερη κωμωδία.
Το φιλμ με τους Ραλφ Φάινς και Μπιλ Μάρεϊ, μεταξύ άλλων ήταν το μεγάλο φαβορί μαζί με τις ταινίες «Birdman», «Into the Woods», «Pride» και «St.Vincent».
Η ταινία «Boyhood» (Μεγαλώνοντας) που γυριζόταν επί δώδεκα χρόνια με τους ίδιους ηθοποιούς, βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς καθώς έλαβε τρία βραβεία.
Ο σκηνοθέτης της Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και η Πατρίσια Αρκέτ με το βραβείο β΄γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.
«Ηταν μια πολύ προσωπική ταινία για μένα. Σημαίνει πάρα πολλά το γεγονός ότι ο κόσμος το είδε και ανταποκρίθηκε με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Λινκλέιτερ.
Η ηθοποιός Ειμι Ανταμς απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα α΄γυναικείου ρόλου σε κωμωδία για τον ρόλο της στην ταινία «Μεγάλα Μάτια».
Η 40χρονη ηθοποιός που υποδύεται μια ζωγράφο στην ταινία του Τιμ Μπάρτον δήλωσε μάλλον ειρωνικά κατά την απονομή του βραβείου ότι η τιμητική αυτή διάκριση ήταν τόσο «απρόσμενη» που «δεν είχε τον χρόνο να βάλει κραγιόν στα χείλη της».
Για το ίδιο βραβείο μεγάλα φαβορί ήταν επίσης οι Εμιλι Μπλαντ, Ελεν Μίρεν, Τζούλιαν Μουρ και Κουεβανζέν Ουαλίς.
Ο ηθοποιός Μάικλ Κίτον απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα α΄ανδρικού ρόλου σε κωμωδία για την ερμηνεία του στην ταινία «Birdman» (Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας).
Στην ταινία, ο Κίτον υποδύεται έναν πρώην διάσημο ηθοποιό που σε νεαρή ηλικία είχε ερμηνεύσει ρόλο σούπερ ήρωα και η επιτυχία εκείνης της ταινίας επισκιάζει την καριέρα του για πολλά χρόνια, ενώ κάνει δυσκολότερη την προσπάθειά του να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θέλει να ανακτήσει την παλιά του δόξα.
Το βραβείο του καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στους Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, Νικολά Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις και Αρμάντο Μπο για την ταινία «Birdman».
Ο Βρετανός Εντι Ρεντμέιν και η Αμερικανίδα Τζουλιάν Μουρ απέσπασαν αντίστοιχα τις Χρυσές Σφαίρες α΄ανδρικού και α΄γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία.
Ο Εντι Ρεντμέιν τιμήθηκε για το ρόλο του επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ στην ταινία «The Theory of Everything», αποσπώντας το βραβείο από τα επίσης μεγάλα φαβορί της βραδιάς Στιβ Καρέλ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζέικ Τζίλενχαλ και Nτέιβιντ Ογιελόλο.
Στην ταινία «Still Alice» η Τζουλιάν Μουρ υποδύεται μια γυναίκα που έχει προσβληθεί από Αλτσχάιμερ. Ο ρόλος αυτός της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα την οποία επίσης διεκδικούσαν οι Τζένιφερ Ανιστον, Φελίσιτι Τζόουνς, Ρόζαμουντ Πάικ και Ρις Γουίδερσπουν.
Η ρωσική ταινία «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Η ταινία καταγγέλλει τη διαφθορά και ένα παντοδύναμο κράτος εξιστορώντας τη μοίρα ενός μηχανικού αυτοκινήτων, του Κόλια (Αλεξέι Σερεμπριάκοφ), που κάνει μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στη βόρεια Ρωσία.
Ένας από τους παραγωγούς της ταινίας δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο ότι «είτε είσαι Κορεάτης, Αμερικανός, Ρώσος ή Γάλλος, η τραγική ιστορία ενός ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με ένα αδιάφορο σύστημα είναι απολύτως καθολική».
Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων τη Χρυσή Σφαίρα εξασφάλισε το «How to Train Your Dragon 2».
Οι οικοδεσπότες της βραδιάς Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ άνοιξαν την τρίωρη απονομή με έναν χιουμοριστικό διάλογο διακωμωδώντας την διαδικτυακή επίθεση στη Sony με αφορμή την ταινία «The Interview» στην οποία δύο Αμερικανοί πράκτορες αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας σχέδιο για τη δολοφονία του ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν. «Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη σε όλες τις ταινίες που βρίσκουν σύμφωνη τη Βόρεια Κορέα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ένωσης Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ που απονέμει τις Χρυσές Σφαίρες έκανε έκκληση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης.
«Θα μείνουμε μαζί ενωμένοι ενάντια σε οποιονδήποτε καταργεί την ελευθερία του λόγου, από τη Βόρεια Κορέα μέχρι το Παρίσι», δήλωσε ο Τέο Κίνγκμα.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ, την ανώτερη τιμητική διάκριση για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, εξέφρασε την στήριξή του στη Γαλλία.
«Σήμερα ήταν μια καταπληκτική μέρα. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις όχι μόνο στο Παρίσι αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαδήλωσαν υπέρ της ιδέας ότι “δεν θα βαδίσουμε με φόβο”. Δεν θα το πράξουμε αυτό. Συνεπώς είμαι κι εγώ Σαρλί», δήλωσε ο ηθοποιός.
Facebook Comments