Το US Dollar τρέχει τόσο δυναμικά – ή εύθραυστα – όσο ο S&P 500;
Το Δολάριο κινήθηκε ανοδικά για τέσσερις συναπτές εβδομάδες και προσπαθεί να σημειώσει νέο ρεκόρ για έβδομο συνεχόμενο μήνα κερδών.
Το Δολάριο κινήθηκε ανοδικά για τέσσερις συναπτές εβδομάδες και προσπαθεί να σημειώσει νέο ρεκόρ για έβδομο συνεχόμενο μήνα κερδών.
Θεμελιώδης Πρόβλεψη για το Δολάριο: Bullish
Το Δολάριο κινήθηκε ανοδικά για τέσσερις συναπτές εβδομάδες και προσπαθεί να σημειώσει νέο ρεκόρ για έβδομο συνεχόμενο μήνα κερδών. Δεν είναι πολλές οι αγορές αναφοράς που να απολαμβάνουν τέτοιον βαθμό συνέπειας – και αυτό εμπνέει και καθησυχάζει εξίσου τους επενδυτές. Παρότι η διάρκεια ζωής του δεν μπορεί να συγκριθεί, υπάρχουν πολλές παράλληλες γραμμές που θα μπορούσαν να σχηματιστούν ανάμεσα στην επική άνοδο του S&P 500 και στην άνοδο του Αμερικανικού νομίσματος. Με την οικονομία να διατηρείται σε μία ισχυρή πορεία, ενώ ο περισσότερος κόσμος λιμνάζει, τόσο το νόμισμα όσο και ο χρηματιστηριακός δείκτης απολαμβάνουν τα κέρδη. Ωστόσο, η ιδανική ισορροπία που είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί αυτή η θετική συσχέτιση δεν είναι πιθανό να διαρκέσει. Επομένως, κινδυνεύουν και τα δύο από μία κατάρρευση ή η θεμελιώδης βαρύτητα του ενός θα επηρεάσει το άλλο;
Μιλώντας από ιστορικής πλευράς, το Δολάριο και ο S&P 500 δεν ακολουθούν παράλληλες πορείες. Κατά την περασμένη δεκαετία, τα δύο αυτά έχουν καλλιεργήσει μία αρνητική συσχέτιση, Αυτό οφείλεται στη φύση των μετοχών ως κερδοσκοπική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που ευνοούν υψηλότερες αποδόσεις ενώ το Δολάριο αντιμετωπίζεται διεθνώς ως ένα ασφαλές καταφύγιο αποθεματικών. Η αξία τους δείχνει να είναι μοχλευμένη κάτω από διαφορετικές συνθήκες αγοράς. Επί του παρόντος, η κυλιόμενη συσχέτιση 60-ημερών ανάμεσα στα δύο είναι 0.73 – ισχυρά θετική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να επιδιώκουν τις αποδόσεις – παρά τους αυξανόμενους κινδύνους – ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σφίγγουν λόγω και των έντονων προσδοκιών για επιστροφή της Fed σε αύξηση των επιτοκίων.
Οι προοπτικές ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον, ενώ αρκετοί εταίροι της παραμένουν είτε ουδέτεροι είτε επιδιώκουν μέτρα τόνωσης, είναι ένα τεράστιο θέλγητρο για το Δολάριο. Οι εκτιμήσεις που περιβάλλουν το timing της πρώτης κίνησης επηρεάστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τα πρακτικά της FOMC. Κανένα από τα δύο όμως δεν παρείχε μία ξεκάθαρη εικόνα. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου επισήμαναν πως δεν είναι πιθανή μία αύξηση των επιτοκίων πριν τον Απρίλιο, αλλά ανέφεραν επίσης πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμα και αν ο πληθωρισμός παρέμενε στα τωρινά επίπεδα. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Ιούνιο του 2008 παρότι η αύξηση των μισθών (ένας σημαντικός παράγοντας για τον πληθωρισμό) σημείωσε τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτώση του.
Και οι δύο ανακοινώσεις είναι καθαρά hawkish. Οι συνθήκες σε γενικές γραμμές βελτιώνονται μέχρι του σημείου όπου η αύξηση των επιτοκίων θα καταστεί πιθανή. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια ως προς το χρόνο της εν λόγω στροφής προς τη σύσφιξη – είτε οι ευχές για τα “μέσα του 2015” σημαίνουν Ιούνιος/Ιούλιος είτε τα Fed Funds futures είναι σωστά στην τιμολόγηση για το τέταρτο τρίμηνο. Με αυτή την αβεβαιότητα, το Δολάριο είναι σε bid διότι η απόδοσή του είναι σε τροχιά να αυξηθεί ακόμα πριν από τους ομολόγους του, ενώ οι κερδοσκόποι αναζητούν μία επιστροφή και μπορούν να αγνοήσουν το αυξανόμενο κόστος της έκθεσής του για λίγο περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουμε στο αναμενόμενο εύρος, το ένα μέρος είναι πιθανό να “τσαλακωθεί”.
Σε περίπτωση που το χρονικό πλαίσιο μετακινηθεί, το Δολάριο μπορεί να εξακολουθήσει να διατηρεί ένα hawkish πλεονέκτημα έναντι πολλών, αλλά θα δει την αναξιοποίητη δυναμική του να στερεύει και τα κέρδη να είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν – εάν μπορούν να διατηρηθούν. Εναλλακτικά, μία πιο χρονοβόρα επιστροφή σε ένα καθεστώς περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, μονάχα θα μεγέθυνε την bullish αντίθεση του Δολαρίου και πιθανότατα θα επηρέαζε προς μία εξισορρόπηση της αγοράς κεφαλαίου (αποστροφή ρίσκου). Κανένα από τα αυτά τα ζητήματα δεν εναπόκειται σε κάποιον συγκεκριμένο δείκτη ή ανακοίνωση όπως μας δείχνει η περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, το πέρασμα του χρόνου θα αναστείλει προσωρινά την ένταση σε μη βιώσιμα επίπεδα καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία αύξησης των επιτοκίων. Αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν κάποια στοιχεία προς παρακολούθηση τα οποία σχετίζονται με τις εκτιμήσεις των επιτοκίων με την ανακοίνωση του CPI Δεκεμβρίου να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Ωστόσο, είναι ένα “ρίσκο” το οποίο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Η μεταβλητότητα αυξάνεται, διάφορες αγορές ήδη διορθώνουν και χτίζονται τα θεμέλια για μόχλευση και ανάληψη υπερβολικών κινδύνων. Μία σπίθα δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη.
Facebook Comments