Η Ελλάδα μοιάζει σήμερα με έναν σχοινοβάτη, ο οποίος έχει μόλις δυο μέτρα για να φτάσει στην αντίπερα όχθη, αλλά από κάτω πλέον δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας.

Είμαστε πράγματι κοντά στην δικαίωση των θυσιών που έκαναν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες. Διότι υπάρχει πλέον ένας ευρωπαϊκός δρόμος τόσο για την οριστική έξοδο από την κρίση όσο και για όλα τα κρίσιμα ζητήματα: διευθέτηση δημοσίου χρέους, χρηματοδότηση της οικονομίας, ενίσχυση ανάπτυξης και απασχόλησης. Και αυτός ο δρόμος υπάρχει διότι από το 2012: πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, διαμορφώσαμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και περάσαμε από το -7% της ύφεσης, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το β τρίμηνο του 2014.

Από την άλλη πλευρά, πραγματικά μπορούμε ακολουθήσουμε το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να κάνουμε ένα άλμα στο γκρεμό. Διότι η στρατηγική του κ. Τσίπρα, είναι ίδια με εκείνη του Σπύρου Καλογήρου σε μια παλιά ελληνική ταινία: “να πάρουμε τα άλογα, να κατεβούμε στον κάμπο και μετά βλέπουμε τί θα κάνουμε”. Ποντάρουν στο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα παραδοθούν αμαχητί στα εξωπραγματικά αιτήματά τους, παραγνωρίζοντας πως πληθαίνουν ανησυχητικά τα αρνητικά μηνύματα από τις αγορές, από τους ηγέτες κρατών στο Νότο και το Βορρά, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εναλλακτικό σχέδιο δεν διαθέτουν ή τουλάχιστον, φοβούνται να το ανακοινώσουν στον ελληνικό λαό.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σημαντικό να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές σε μια περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας και σε μία περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση όσα έχουν κάνει και όσα έχουν εξαγγείλει.

1. Τι θα γίνει με το ζήτημα του Μνημονίου και τη χρηματοδότηση της χώρας:

-Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: ένα νέο, χειρότερο μνημόνιο, στην καλύτερη περίπτωση. Διότι ,η διαγραφή του 50% του δημοσίου χρέους που ευαγγελίζονται, θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τους εταίρους μας και οικονομική απομόνωση.  Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρεολύσια 15 δις ευρώ από τα παλιά δάνεια της χώρας ούτε δανειζόμενος από τις αγορές με απαγορευτικά επιτόκια ούτε βέβαια από τη Βολιβία ή τη Βενεζουέλα.

-Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία: επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές- απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Διότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα,  χάρη και στην αξιοπιστία που διαθέτει βάσει όλων όσα πέτυχε η χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Κατόπιν, έστω και μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης που θα υπάρχει για ένα έτος, θα μπορέσουμε να δανειστούμε από τις αγορές με μειωμένα πια επιτόκια.

2. Ποιες κυβερνητικές πολιτικές θα προωθηθούν;

-Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: πρόσθετοι φόροι 12 δις ευρώ, δηλαδή τέσσερις επιπλέον ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ υποσχέθηκε διάφορες κοινωνικές παροχές, που ο ίδιος κοστολόγησε στα 12 δις ευρώ. Αυτά τα 12 δις ευρώ προφανώς δεν είναι δυνατόν να βρεθούν μέσω δανεισμού από τις αγορές λόγω υψηλών επιτοκίων. Προφανώς επίσης, η Τρόικα δεν είναι πρόθυμη να δώσει 12 δις ευρώ επιπλέον- υπενθυμίζω πως η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις συνέβη λόγω απόκλισης 1-1,5 δις ευρώ. Άρα η μόνη λύση για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η έκτακτη φορολόγηση.

-Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία: προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάπτυξη. Διότι η κυβέρνηση θα διαθέτει ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή ώστε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί. Αυτό αποδεικνύει η εκτίναξη της Ελλάδας από την 100η θέση το 2012, στη 61η θέση στον πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα. Αυτό αποδεικνύει και η επιστροφή της Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

3. Τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση;

– Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: επιστροφή στην ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Σε όλους τους τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως θα διακόψει τις αποκρατικοποιήσεις και θα καταργήσει όλους τους “μνημονιακούς νόμους”, συμπεριλαμβανομένου π.χ. του νόμου-πλαισίου για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων που καταψήφισε. Δηλαδή, θα διώξει τους επενδυτές, οι οποίοι όμως είναι και οι μόνοι που επενδύοντας στη χώρα, μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

-Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία: ανάπτυξη +3% και 300.000 νέες θέσεις εργασίας για το 2015 και 2016. Αυτά τα μεγέθη είναι η εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία συγκλίνουν οι διεθνείς οργανισμοί. Δυστυχώς, η Προεδρική εκλογή και η σχετική, ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε μερική αναθεώρηση αυτής της εκτίμησης, λόγω εκτίναξης του πολιτικού ρίσκου. Μια νίκη, όμως, των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα αποκαταστήσει το πολιτικό κλίμα και θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις.

Οι απαντήσεις σε αυτά τα τρία ερωτήματα αποκαλύπτουν και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών: είτε η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα είτε θα εξελιχθεί σε μια “Βενεζουέλα της Μεσογείου”. Πιστεύω πως οι Έλληνες δεν θα αφήσουν τις θυσίες τους, αλλά και των αγώνα τόσων γενεών που προηγήθηκαν, να χαθούν. Πιστεύω πως με υπευθυνότητα θα επιλέξουν το μόνο δρόμο που εγγυάται ελπίδα και προοπτική: το δρόμο για μια Ελλάδα που θα ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Facebook Comments