Από χθες η SNB, μια από τις μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο αξιόπιστες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο έχασε κάθε ίχνος εμπιστοσύνης. Μια κεντρική τράπεζα που αποτελεί  case study για τον πως γίνονται οι παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, απέτυχε οικτρά να προβλέψει αυτό που ερχόταν με αποτέλεσμα να ηττηθεί κατά κράτος από την αγορά.

Όμως, όπως κάθε φορά, πρέπει να βλέπουμε τη γενικότερη εικόνα. Και αυτή είναι ότι η χθεσινή απόφαση της SNB απέδειξε αυτό που φοβούνται εδώ και πολλούς μήνες όσοι χαρακτηρίζονται «αιρετικοί» της χρηματιστηριακής ανάλυσης. Ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν εγκλωβιστεί στις πρακτικές τους και αυτό αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κρίση.

Όσον αφορά την ενέργεια της SNB. Υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το αν ήταν σωστή απόφαση ή όχι. Με βάση τη χρηματιστηριακή λογική, η κίνηση ήταν σωστή αφού αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε QE, η SNB θα «χάριζε» σχεδόν όλα τα αποθεματικά της στους κερδοσκόπους. Με βάση την οικονομική λογική, η ενδυνάμωση του φράγκο αποτελεί εφιάλτη για την ελβετική οικονομία.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να σοκάρει τους πάντες με το ύψος του QE. Υπενθυμίζω ότι σε άρθρο μου στις 3 Νοεμβρίου, είχα αναφέρει ότι το QE θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα €3,0 τρισ. 

Πιθανές επιπτώσεις στις αγορές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ραγδαία ενίσχυση του φράγκου έρχεται να συμπληρώσει την άνοδο του δολαρίου. Και τα δυο αποτελούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Από κοντά κινήθηκαν χθες και τα αμερικανικά ομόλογα, ο χρυσός και το γεν. Με απλά λόγια, μαζική στροφή σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Και όπως κάθε φορά, πρέπει να αναζητήσουμε το λόγο για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς είναι αδύνατον να προβλέψει κάποιος τι μπορεί να φοβούνται τόσο πολύ οι επενδυτές. Τι θα μπορούσε να προκαλεί αυτούς τους φόβους;

– Μια μεγάλη επιδείνωση στην αμερικανική οικονομία (πιθανότητα: 5%)
– Ένα νέο κραχ σε κάποιο κλάδο της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, με αυτόν που σχετίζεται με την ενέργεια να είναι ο πιθανότερος κλάδος (πιθανότητα 35%)
– Γεωπολιτικό γεγονός γενικευμένης έντασης με αιτία τα προβλήματα από την πτώση του πετρελαίου (πιθανότητα 50%)
– Κατάρρευση της Ευρωζώνης (πιθανότητα 10%)

Facebook Comments