Ψηφίστηκε με 154 ναι και 144 κατά το πολυνομοσχέδιο για την την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 222. Αυτή την ώρα γίνεται σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Η διαδιακασία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο όπου και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. 
Συνεχής ενημέρωση από το MarketNews.gr.

Συνεχής ενημέρωση

  • Στις 2 το ξημέρωμα στάματησε η διαδικασία για σήμερα και συνεχίζεται αύριο το πρωί. Το MarketNews.gr σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις με ζωντανή εικόνα, ήχο και κείμενα με ένα μόνο κλικ. 
     
  • Ολοκληρώθηκε η ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
     
  • Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών.
     
  • H κ. Καφαντάρη και ο κ. Κάτσης με δική τους πρωτοβουλία δεν θα μιλήσουν σήμερα. Έτσι οι προβλέψεις γίνονται πιο αισιόδοξες και θα τελειώσουμε στις 2 τα μεσάνυχτα. 
     
  • Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
     
  • Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Σαρίδης, ζητάει δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα δεχτεί ποτέ όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια προκειμένου να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
     
  • Ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, “έδειξε” τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας πίσω από τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

    Χρήστος Καραγιαννίδης: 

    “Στο facebook μου ήρθε ένα μήνυμα που λέει “ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης άλλαξε την ώρα της εκδήλωσης. Όλοι στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία μας”. Τουλάχιστον μην καρφώνεστε. Τα κάνετε που τα κάνετε εσείς-ακηδεμόνευτα και ακομμάτιστα-αλλά μην τα κάνετε τόσο ξεκάρφωτα. Αυτό στο οποίο επενδύετε δεν θα σας πάει μακριά.”
    Αποτέλεσμα εικόνας για χρηστος καραγιαννιδης
     

  • Ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και με το ΣΥΡΙΖΑ.

    Μάκης Βορίδης:

    “Να πέσει αυτή η κυβέρνηση που υπογράφει αυτή τη συμφωνία για τη Μακεδονία μας. Αλλά οι ευαίσθητοι λείπουν σήμερα.
    Οι ΑΝΕΛ λένε ότι δε θέλουν τη συμφωνία. Δείχνω την άδεια αιθουσα εδώ τι να κάνω. Δηλαδή τώρα τι εννοούν; Οτι θα έχουν ψηφίσει οι Σκοπιανοι στη Βουλή τους και στο δημοψήφισμα, θα αλλαξουν το Συνταγμα και θα το φέρουμε εμείς εδώ να το κυρώσουμε, για να ξανααλλάξουν το Σύνταγμα τους. Αυτοι που θεωρουν κακή τη συμφωνία όταν θα έρθουν εδώ το Σάββατο να ξέρουν το εξής: Με την ψήφο τους κρατάνε το στυλό του Κοτζιά και του Τσίπρα για να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία που δε θα ανατρέπεται. Οποιος δε το θέλει ψηφίζει την προταση για να πέσει η κυβέρνηση.”Αποτέλεσμα εικόνας για βοριδης βουλη
     

  • Η Σία Αναγνωστοπούλου, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τον Κωνσταντινό και τον Αντώνη Σαμαρά.

    Σία Αναγνωστοπούλου:

    “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκείνη την εποχή ήξερε, ως αστός πολιτικός, ότι μία χώρα που θέλει να έχει μέλλον παίρνει τις πραγματικότητες της ιστορίας που έχουν διαμορφωθεί και βάσει αυτών διαμορφώνει το μέλλον. Δεν πάει να κρυφτεί ή να σηκώσει εθνικιστικούς σκελετούς από την ντουλάπα. Αυτό το έκανε ο κ. Σαμαράς, γιατί ήθελε να φτιάξει πολιτική καριέρα. Μην ξεχνάτε ότι εκείνη την περίοδο δημιουργείται και το Δίκτυο 21. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά.”
    Αποτέλεσμα εικόνας για σία αναγνωστοπούλου
     

  • Ο Ηλίας Καματερός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συγκλίνει με τη ΧΑ

    Ηλίας Καματερός:

    “Η ΝΔ πλησιάζει πολύ τις απόψεις της ΧΑ, ουσιαστικά λέει για πόλεμο. Η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας ποιους βοηθάει;” 
     

  • Ο Κώστας Γκιουλέκας μίλησε επί προσωπικού.

    Γιώργος Γκιουλέκας:

    “Εμείς οι Μακεδόνες τι είμαστε; Κάτοικοι της Νότιας Μακεδονίας; Τα λεγόμενα erga omnes έχουν πάει περίπατο. Μήπως και ο Μακεδονικός Αγώνας των Ελλήνων θα χαρακτηριστεί αλυτρωτισμός; Οταν μιλούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη Μακεδονία που είναι μία και ελληνική, άφησε ένα δάκρυ να κυλήσει. Ο Κώστας Καραμανλής το 2008 απέτρεψε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία”
    Σχετική εικόνα
     

  • Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε σφοδρός στην τοποθέτησή του.

    Γιώργος Κουμουτσάκος:

    Η συμφωνία υλοποιεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και της «Μακεδονίας του Ίλιντεν».
    Αποτέλεσμα εικόνας για κουμουτσακος βουλη
     

  • Ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, πρώην υφυπουργός και βουλευτής των ΑΝΕΛ, πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα φορτισμένη τοποθέτηση κατά της Συμφωνίας για το Μακεδονικό: 

    Κωνσταντίνος Ζουράρις:

    “Άρχισα να έχω σπασμός και ρίγος στο στομάχι και εμετό όταν άκουσα στα Ελληνικά το Βόρεια Μακεδονία όπως συνέβη και όταν μου είπαν τα αδέρφια μου ότι πέθανε η μητέρα μου. Εγώ προέρχομαι από ένα επικοτραγικό μίγμα, είμαι κωνσταντινοπολίτης κρητομακεδών, άν χρειαστεί να ψηφίσω δεν θα ψηφίσω τα ελλάτονα”
    Αποτέλεσμα εικόνας για ζουραρι; βουλη
     

  • Αύριο το ΚΚΕ θα αποχωρήσει από τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Θα ανακοινωθεί από το Δημήτρη Κουτσούμπα.  
     
  • Η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας για το Μακεδονικό. Θα υπερψηφίσει όμως μόνο με δέσμευση της κυβέρνησης για διεξαγωγή εκλογών μετά την ψηφοφορία.
    Αποτέλεσμα εικόνας για δημαρ
     
  • Ο νέος εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης τόνισε την ακεραιότητα της συγκυβέρνησης.

    Θεόδωρος Τοσουνίδης:

    “Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να αποκαλύπτουμε την αδυναμία του να καταλήξει σε οριστική απόφαση. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραμείνουμε ακλόνητοι στην απόφασή μας να μη στηρίξουμε απόφαση που στο όνομα της γειτονικής χώρας θα περιλαμβάνεται το όνομα της Μακεδονίας. Αυτά που λέει ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ισχύουν για πάντα”
    anel

  • Τελικά διευκρινίστηκε ότι όντως ο Δημήτρης Καμμένος δεν ψήφισε το άρθρο για τον ΕΝΦΙΑ αλλά το ψήφισε ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης.
     
  • Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους από τον Πάνο Καμμένο ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά διαφωνούν με τη συμφωνία.
     
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για πολιτική αυτοκτονία της Νέας Δημοκρατίας.

    Γιώργος Κατρούγκαλος: 

    “Αρνείστε τον εαυτό σας και τους συνδιαμορφωτές της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ξεχάσατε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς και αυτούς που καθύβριζε. Η παράταξη σας σύρθηκε σε ακροδεξιές ατραπούς
    Στα ζητήματα πολιτικής παράδοσης δικαιούται να είναι πατροκτόνος. Είναι όμως δικές του αυτές οι ιδέες; Αυτή η ταύτιση του με ότι πιο αντιδραστικό έχει να επιδείξει η νομιμοφροσύνη…
    Αρχικά η ΝΔ προσπάθησε να θέσει τον πήχη ψηλά, και όταν τα καταφέραμε και κερδίσαμε πιο ψηλά στάνταρ, έκανε το μαύρο άσπρο. Ταυτίζεται με τις εθνικιστικές γραμμές. Σαν να θέλει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιβάνοφ. Πλήρης υπονόμευση της θέσης της
    Το άρθρο 1 παράγραφος 9 της συμφωνίας λέει ότι οποιοδήποτε έγγραφο εκδοθεί θα λέει “Βόρεια Μακεδονία”. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.
    Ο ισχυρισμός ότι δεσμεύεται ένα κράτος με την υπογραφή της συμφωνίας και υπάρχουν τετελεσμένα, είναι αναληθής. Εμείς θα φέρουμε προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή μόνο όταν η άλλη πλευρά θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία.
    καμία αναφορά σε εθνότητα ή εθνικότητα δεν υπάρχει στη συνθήκη αλλά σε ιθαγένεια και υπηκοότητα.
    Αυτό που πετύχαμε είναι να αποσυνδεθεί η ταυτότητα του κράτους από κάθε επιχείρημα αλυτρωτισμού της Μακεδονίας. Ξεχωρίζει η γεωγραφία από την ιστορία και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία είναι ελληνική. Θέλαμε να άρουμε οτιδήποτε ενέχει αλυτρωτισμό και αυτό το καταφέραμε με τον καλύτερο τρόπο.”
    Αποτέλεσμα εικόνας για κατρουγκαλος βουλη
     

  • Λόγω έντονης πίεσης της αντιπολίτευσης η διαδικασία τελικά μπορεί όντως να ολοκληρωθεί το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα.
     
  • Ο Κωστής Χατζηδάκης πάλι επέμενε ότι η διαδιακασία πρέπει να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος
     
  • Ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων τάχθηκε με την θέση της κυβέρνησης, η διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 14:00 γιατί διαφορετικά θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το ξημέρωμα.
     
  • Αν και η διάσκεψη Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί στις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, η αντιπολίτευση επιμένει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα.
     
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
     
  • Δήλωση Εκπροσώπου Νέας Δημοκρατίας

    Μαρία Σπυράκη:

    “Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την Κυβέρνησή του. Φοβάται  μήπως και  διαταράξει τη διαβόητη συμμαχία του με τον κ. Καμμένο. Μαζί κυβερνούν, μαζί στηρίζουν την κακή συμφωνία για την Ελλάδα, μαζί θα φύγουν. Το συντομότερο.”
     

  • Ο Γιώργος Καμίνης τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας για το Μακεδονικό.
     
  • Αν και ο Δημήτρης Καμμένος δήλωσε ότι δεν ψήφισε…
    Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές, υπερψηφίστηκε από 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

     
  • Αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, το Ποτάμι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
    Αποτέλεσμα εικόνας για ποταμι
     
  • Ξεκίνησε η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης
     
  • Κατατέθη και τυπικά η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης 
     
  • Ψηφίστηκε με 154 ψήφους το πολυνομοσχέδιο και με 144 κατά
     
  • Ο Δημήτρης Καμμένος, σύμφωνα με δική του δήλωσε, είπε ότι καταψήφισε το άρθρο για τον ΕΝΦΙΑ. 
     
  • Υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσεως στην ψηφοφορία γι αυτό καθυστερεί.  
     
  • Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε απώλειες από κυβερνητικούς βουλευτές, ιδίως των ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα του Δημήτρη Καμμένου.
     
  • Η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, οποία επικεντρώνεται στη Συμφωνία για το Μακεδονικό:

    «Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

    Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

    (Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)

    Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

    Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

    Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

    Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

    Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

    Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

    Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

  • Η Κατερίνα Παπακώστα, πρώην βουλευτής της Νεάς Δημοκρατίας, θα απέχει από την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας.
     
  • Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για ψηφοφορία με ιστορικό χαρακτήρα εξ αρχής αλλά επικεντρώθηκε στη Συμφωνία για το Σκοπιανό και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί φερέφωνο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θέτει ξανά σε ομηρία έναν Μητσοτάκη. Επίσης, επεσήμανε στο τέλος ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπος και θα αναμετρηθεί με την οικογενειακή του ιστορία.  

    Αλέξης Τσίπρας:

    “Η σημερινή ψηφοφορία έχει ιστορικό χαρακτήρα. Είναι η τελευταία ψηφοφορία του τελευταίου προγράμματος.
    Αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, προχωρήσαμε σε δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
    Στο τέλος της ημέρας, ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει ότι πράξαμε σωστά.
    Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία ύστερα από μια πενταετία προγραμμάτων και πετύχαμε επί τρία συναπτά έτη όχι μόνο να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και να έχουμε υπεραπόδοση.
    Φέτος για πρώτη φορά μετά το 2008 καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη.
    Σήμερα δεχόμαστε συγχαρητήρια από τον επικεφαλής της Κομισιόν για την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων
    Έχουν προχωρήσει σημαντικότητες δομικές μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν προχωρήσει ποτέ (…) Είμαστε πρώτοι στη λίστα του ΟΟΣΑ με τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις.
    Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει στο έπακρο τα συμφωνηθέντα – Η Ελλάδα είναι πλέον μέρος της λύσης και όχι της κρίσης στην Ευρώπη.
    Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 24ης Ιουνίου.
    Η Ελλάδα φτάνει στο τέλος μιας δύσκολης και επίπονης διαδρομής – Η επιτυχία της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη.
    Αυτή η Βουλή τα τρία αυτά χρόνια βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις αλλά ανταποκρίθηκαν.
    Ο κ.Μητσοτάκης σήμερα επέλεξε να μετατραπεί σε ένα πραγματικό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ που είναι ο κ.Σαμαράς.
    Ο κ.Σαμαράς έκτισε την πολιτική του καριέρα πάνω σε ένα ψεύτικο πατριωτισμό. Σήμερα πάλι ο κ.Σαμαράς έρχεται να παριστάνει τον θεματοφύλακα των εθνικών αξιών.
    Ο κ. Μητσοτάκης έγινε θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ που είναι ο κ. Σαμαράς. Ο οποίος έχτισε την πολιτική του καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό στο θέμα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας. Ήταν ο πρώτος ο οποίος επισήμως αποδέχθηκε σε επίσημο έγγραφο να καταγραφεί η γείτονα χώρα ως δημοκρατία της Μακεδονίας.
    Μπορείτε να ανατρέξετε σε συνεντεύξεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να δείτε τι έγινε στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ελσίνκι .
    Κύριε Μητσοτάκη η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη, είναι ένα δώρο που μας κάνατε τούτη τη στιγμή. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε αυτές τις δύο μέρες με ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε.
    Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο κ. Σαμαράς οδηγεί τον κ.Μητσοτάκη σε μια θέση, στάση και συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών. Διότι εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ακροβασίες για το τι προβλέπει το Σύνταγμα.
    Κύριε Μητσοτάκη αυτές τις μέρες θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας ιστορία και θα εκτεθείτε”
    Αποτέλεσμα εικόνας για αλεξης τσιπρας βουλ
     

  • Στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
     
  • Αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
     
  • Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε τόσο στο ΚΚΕ όσο και στη ΝΔ.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος: 

    “Μεριμνούμε τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για τους χαμηλόμισθους. Εσείς (σσ ΚΚΕ) έχετε μια διπολική αντίληψη. Για να πας σε κάτι πιο κοινωνικά δίκαιο από κάτι καπιταλιστικό, πρέπει να κάνεις συμμαχίες.
    Έχει το σχέδιο της ΝΔ πρόβλεψη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αύξηση του κατώτατου μισθού;.
    Ας δούμε τι θα πάρουμε για το χρέους, τι επεκτάσεις και εξαγορές παλαιών δανείων θα υπάρχουν και μετά να συζητήσουμε το πώς θα μπορέσουμε να πάμε στις αγορές.
    Xτίζουμε ένα απόθεμα για το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να μην μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές.
    Λέει (σσ η ΝΔ) πως θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 1 εκατομμύριο πολίτες. Μόνο 100.00 θα έχουν αύξηση μέχρι 100 Ευρώ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα έχουν μόνο μειώσεις. Σε κάποιες λαϊκές συνοικίες θα υπάρχει αύξηση μόνο 20 Ευρώ. Να ενημερώνεται καλύτερα.
    Δεν αναβαθμίζει τον διάλογο και την εικόνα προς τους πολίτες και μαθητές μας η κατηγορία από έναν πρύτανη (σσ Φορτσάκη) προς έναν καθηγητή Πανεπιστημίου ότι κάνει αλχημείες
    Χωρίς φιλικές σχέσεις με τη βόρεια χώρα, θα είναι πραγματικά η Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των Βαλκανίων;”
     

  • Στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
     
  • Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία κατ΄ελάχιστο δύο τουλάχιστον βουλευτών εξ όσων την υπέγραψαν.
     
  • Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε τη στήριξή του για τη Συμφωνία στο Μακεδονικό αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του για το πολυνομοσχέδιο.

    Σταύρος Θεοδωράκης: 

    “Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Ή, για να το πω με ακρίβεια, δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα.  Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας.
    Όλα τα προβλήματα – παλιά και νέα – δημιουργούνται ή δεν λύνονται, από αυτούς που έχουν συνεχώς στο νου τους το κομματικό και εν γένει το πολιτικό κόστος. Όλοι αυτοί, που επιπόλαια ίσως – και χωρίς πολλή σκέψη – υποκύπτουν κάποια στιγμή στις σειρήνες του πολιτικού κόστους, θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά τρέφουν τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό που κατατρώει τη χώρα.
    Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του είναι υπέρ της λύσης του Μακεδονικού. Ειδικά σήμερα επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονές μας. Να μην τους δώσουμε «πακέτο» στους Τούρκους.
    Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες – και θα μας δοθεί η δυνατότητα τις επόμενες μέρες να τις συζητήσουμε – αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε.
    Θα μου πείτε “όλα αυτά είναι ιστορία, πήραμε το μάθημα μας”. Όχι. Για να γίνουν ιστορία πρέπει να παραδεχθείτε την πλάνη σας. Και φοβάμαι ότι δεν ήταν πλάνη αλλά σχέδιο εξαπάτησης των ψηφοφόρων. 
    Κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι δημόσιοι οργανισμοί! Το 2015 είχαμε 1.295 δημόσιες επιχειρήσεις κάθε είδους. Σήμερα έχουμε 1.585. Το κομματικό κράτος αντί να αποδυναμώνεται άλλαξε ταμπέλα και επεκτάθηκε.
    Ο ανορθολογισμός, οι ιδεοληψίες, ο ερασιτεχνισμός φωλιάζουν στα σπλάχνα αυτής της κυβέρνησης. Και πως θα ήταν αλλιώς αφού δεν σας ενώνει κάποιο πρόγραμμα, κάποιες αρχές, έστω. Αλλά σας ενώνει – ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – μόνο η εξουσία.
    Τα οικονομικά σοκ που προκαλούν οι κρίσεις είναι μια πρόκληση πάντα για τις κοινωνίες. Αρκεί οι πολιτικοί, και όσοι καθοδηγούν τους πολίτες, να δείξουν τις λύσεις. Αρκεί να βρεθούν αρκετοί να πάνε κόντρα στις λαϊκίστικες βεβαιότητες που μας έχουν καταστρέψει.”

    Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Σταύρου Θεοδωράκη στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μάρκου, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να παρεμβαίνει έντονα. 
    “Εγώ κυκλοφορώ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τα δικά σας τακούνια δεν κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη. Βγάλτε τις γόβες και να πάτε στη Θεσσαλονίκη. Μήπως πήρατε δάνειο και από τη ΝΔ;”

    Αποτέλεσμα εικόνας για σταυρος θεοδωρακης βουλη
     

  • Στο βήμα ο Σταύρος Θεοδωράκης
     
  • Ο πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας.
     
  • Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία στο Μακεδονικό όσο και στην αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της, ιδίως στην κυβέρνηση Καραμανλή.

    Φώφη Γεννηματά:

    “Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ντροπή για την Ελλάδα, προσβάλει τον ελληνικό λαό.
    Ζητάμε εκλογές. Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιος θα τον βγάλει από την κρίση
    Η χώρα πρέπει και μπορεί να επιτύχει μια σταδιακή αποδέσμευση από τα μνημόνια. Στόχος είναι να μην χρειαστεί ξανά η χώρα μνημόνια.
    Έχουμε ένα ακόμα μνημόνιο με την υπογραφή Τσίπρα.
    Αυτό που εμείς αρνηθήκαμε κατηγορηματικά στην τρόικα και στο Σόιμπλε, τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση το αποδέχεται. Κόντρα σε άρχες και αξίες της αριστεράς. Είναι άδικο και το κάνατε πράξη.
    Πραγματικά χαμένοι από αυτά τα μέτρα είναι οι χαμηλόμισθοι, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι.
    Είναι χαμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 140 εκατομμύρια ευρώ λόγω των αλλαγών στις ασφαλιστικές εισφορές/
    Πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες, όταν ήδη χρωστούν 130 δις ευρώ σε ληξιπρόθεσμα, όταν τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν;
    Θα έρθουν και νέα μέτρα.”
    Αποτέλεσμα εικόνας για γεννηματα βουλη
     

  • Στο βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά 
     
  • Σήμερα στις 6 θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση μομφής
     
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

    Κυριάκος Μητσοτάκης:

    “Μου κάνει εντύπωση που ο πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί το πολυνομοσχέδιο (…) Απέχει ο πρωθυπουργός από τη σημερινή συζήτηση
    Το πολυνομοσχέδιο φέρνει το 4ο μνημόνιο, το δεύτερο συνεχόμενο των Τσίπρα – Καμμένου.
    Όλα αυτά πέφτουν σε μια κοινωνία βαθιά τραυματισμενη από όσα έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια.
    Η Ελλάδα σέρνεται, μεγαλώνει η απόσταση από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη
    Η κυβέρνηση έπνιξε την κοινωνία στους φόρους.
    Η κυβέρνηση φέρθηκε με τρόπο ανήθικο, ταξικό, σε βάρος της μεσαίας τάξης.
    Έρχεται ένα 4ο μνημόνιο σε μια κοινωνία που ήδη ασφυκτιά.
    Προκειμένου να αποκρύψουν αυτήν την πραγματικότητα, οι κυβερνώντες κάνουν πολιτική με το μόνο τρόπο που ξέρουν, λένε ψέματα.
    Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιούχοι (…) Σε λίγα χρόνια θα χάσουν έως και δύο συντάξεις (…) 500.000 συντάξεις του Δημοσίου θα χτυπηθούν τριπλά.
    Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο εργαζόμενοι με μισθό 500 ευρώ, αυτή είναι η ευαισθησία της Αριστεράς.
    Μεγάλοι χαμένοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες.
    Η δημόσια περιουσία μπαίνει σε ενέχυρο με το υπερταμείο (…) Ταπεινωτική υποθήκη
    Ο Τσίπρας έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι είναι απολύτως αδύνατο πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% να διατηρηθούν από το 2018 και μετά, εκτός και αν πνίξεις την οικονομία.
    Ο κ.Τσίπρας έλεγε ότι θα έσκιζε το μνημόνιο και έφερε μέσα σε τρία χρόνια δύο μνημόνια.
    Θέλετε να σας πούμε για τους υπουργούς και τους βουλευτές που θα έφερναν τη 13η σύνταξη ή που θα καταργούσαν τα διόδια στην Εγνατία; (…) Σας βλέπω έτοιμους όλους να τα ψηφίσετε όλα.
    Το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί. Είναι εφικτός ένας νέος πατριωτισμός που αφορά όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής μας.
    Βάλαμε πλάτη το 2015 όταν παίζατε την τύχη της χώρας στα ζάρια (…) Ήρθατε στην εξουσία με ψέματα.
    Η κυβέρνηση είναι επιζήμια όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τα εθνικά θέματα.
    Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσεται μια βαριά εθνική υποχώρηση με μια καλύτερη κατανόηση των εταίρων μας σε θέματα οικονομίας.
    Εμείς θέλουμε λύση στο Σκοπιανό, θέλουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, θέλουμε λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Άκουσα τον κ.Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κ. Καραμανλή για τους χειρισμούς του στο Βουκουρέστι.
    Εκεί που ο Καραμανλής είπε όχι, εσείς σήμερα λέτε ναι.
    Η συμφωνία για τα Σκόπια είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
    Κακή η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, σηματοδοτεί μια μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.
    Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα (…) Από τη στιγμή που τα αποδέχεστε, δεν έχει σημασία ο γεωγραφικός προσδιορισμός.
    Με τη συμφωνία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, το κράτος έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός όχι. Οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας, θα ονομάζονται Μακεδόνες;
    Δική μου προτεραιότητα και της ΝΔ είναι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του ελληνικού λαού.
    Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
    Ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί αλλά ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία (…) Δεν διαθέτει καν τη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου.
    Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτές τις πρωτοφανείς εξελίξεις – Είναι ανέντιμο η κυβέρνηση να παραδίδει την χώρα, για να μην παραδώσετε εσείς την εξουσία.
    Ο Καμμένος στα λόγια δεν στηρίζει τη συμφωνία, αλλά δεν φεύγει και από την καρέκλα.
    Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω τον θεσμικό εκτροχιασμό, την υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας.
    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει αμέσως μετά τη λήξη της σημερινής συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
    Και προκαλώ τον κ.Τσίπρα να μετατρέψει αν τολμά την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του (…) Όπως έκαναν όλοι οι προκατόχοι του, και να δουμε αν υπάρχουν 154 πρόθυμοι βουλευτές για τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
    Σήμερα αναμετρώμαστε όλοι με την ιστορία.”
    Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτακης βουλη
     

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής
     
  • Ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
     
  • Ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με το Χρήστο Μαντά του ΣΥΡΙΖΑ και ασκώντας σφοδρή κριτική για τη Συμφωνία στο Μακεδονικό, είπε χαρακτηριστικά: 
    “Δέκα χρόνια μετά την σθεναρή άρνηση της κυβέρνησης Καραμανλή να πέσει κάτω από ασφυκτικές πιέσεις στο ΝΑΤΟ – που κατέληξε πείθοντας όλους τους συμμάχους για ομόφωνη θέση απέναντι στα Σκόπια – αντί να αξιοποιήσετε την συγκυρία που διαμορφώθηκε ερήμην της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήταν θετική, φέρνετε συμφωνία που υπολείπεται της θετικής συγκυρίας και των διπλωματικών σας εφοδίων.”
     
  • Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένονται 3 διαφορετικά συλλαλητήρια.
     
  • Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε μετά τις 11. Με την ολοκλήρωσή της αναμένεται η ψήφιση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022. 

Facebook Comments